Home » Scheepskok

Scheepskok


Als scheepskok bereidt u maaltijden voor de bemanning op een schip. Enkele taken die de scheepskok uitvoert zijn: voorraad inkopen wanneer het schip is aangemeerd, menu’s opstellen, ingrediënten klaarleggen, afwegen, schoonmaken en bewerken, maaltijden opdienen, brood bakken, koffie en thee maken, leidinggeven aan koksmaats, de kombuis en hulpmiddelen schoon houden en kleine onderhoudswerkzaamheden aan keukenapparatuur verzorgen. Dit is natuurlijk heel wat meer dan de standaard kook. Heeft u een scheepskok nodig? Neem dan contact op Culinaire Specialisten

Eigenschappen

Een scheepskok moet over verschillende competenties en vaardigheden beschikken. Zo dient de kok praktisch, gestructureerd en ondernemend zijn. Dit komt doordat de kok bezig is met het werken met materialen, gereedschap, machines en de verschillende ingrediënten. Bovendien zijn er duidelijk gestructureerde werkzaamheden nodig om goed te kunnen werken in de kombuis. De competenties waar een scheepskok over moet beschikken zijn: organiseren, plannen en zelfstandig werken. Het organiseren slaat voornamelijk op het organiseren van de ingrediënten en de koksmaats. Het structureren komt bij de kok terug in de werkzaamheden zelf en het koppelen daarvan aan tijdschema’s. Het zelfstandig werken komt terug doordat er niet continue een leidinggevende zal zijn om op de taken te letten. Niet iedereen kan werken met deze zelfstandigheid terwijl er ook andere mensen juist heel goed door kunnen werken.

Keuze voor scheepskok

Wanneer op het bemanningscertificaat staat dat de voorgeschreven bemanning uit meer dan negen personen bestaat, dan is een scheepskok verplicht om aan boord te hebben. Bovendien dient hij of zij in bezit te zijn van een bekwaamheidsbewijs scheepskok. Dit is zelfs in de nieuwe Wet zeevarenden opgenomen. Het bewijs wordt afgegeven door het Kiwa Register. De aanvraag voor het bekwaamheidsbewijs scheepskok kan aangevraagd worden als u:
  • Een Nederlands kennisbewijs als kok heeft, als u een maand diensttijd heeft opgedaan in de kombuis van een zeeschip;
  • In het bezit bent van een Nederlands vaarbevoegdheidsbewijs als scheeps voor 1 februari 2002 en als u 3 jaar vaartijd als scheepskok kunt aantonen bij een Nederlandse zeewerkgever.
 

Scheepskok van Culinaire Specialisten

Heeft u een scheepskok nodig? Neem dan contact op met Culinaire Specialisten. Wij kunnen u helpen aan de juiste kok die bij uw schip past. Heeft u nog vragen over een nieuwe scheepskok of wilt u meer weten over de mogelijkheden bij Culinaire Specialisten? Neem dan contact met ons op.