Hoofdgerechten

Bacalhau, Portugal’s gedroogde kabeljauw voor Kerstmis

413views

Kabeljauw speelt een hoofdrol in traditionele gerechten en is zo representatief dat het deel uitmaakt van de identiteit van het land. Om het belang van kabeljauw in de Portugese geschiedenis te begrijpen, plaatselijk bekend als , moeten we een paar eeuwen terugreizen.

Wat is Portugese Bacalhau

Hoewel de meeste mensen denken dat bacalhau een vissoort is, is deze informatie niet helemaal correct. De naam bacalhau wordt gegeven aan drie verschillende soorten, en na het ondergaan van een proces van ed .

Er zijn ook de soorten (koolvis), (leng), die op een vergelijkbare manier worden verwerkt, maar niet als echte bacalhau kunnen worden verkocht.

Deze vissoorten komen voor in koude, zoute wateren, vooral in het glaciale gebied van de Atlantische Oceaan. Na de vangst wordt de vis schoongemaakt, gezouten en gepekeld gedurende een periode die kan variëren van een

Na deze processen wordt het overtollige zout verwijderd en wordt de kabeljauw vervolgens . Het product is dan klaar voor consumptie en om voorbereid te worden op een kort ontziltings- en rehydratieproces.

De geschiedenis van dit gerecht

Hoewel kabeljauw al wordt gegeten sinds de tijd van de goden, dateert de kabeljauwvangst door de Portugezen uit de 14e eeuw en is nauw verbonden met de ondernemingen uit die periode.

Portugese zeelieden ondernamen lange tochten (gebied rond Newfoundland) en brachten ongeveer zes maanden op zee door.

Het zouten gebeurde in de scheepsruimen om te voorkomen dat de vis bedierf. Daarna werd de vis gedroogd in de open lucht, met wind en zon.

De Portugezen domineerden de kabeljauwvisserij tot rond de 16e eeuw, toen andere landen, voornamelijk Engeland, belangrijk werden en een monopolie kregen op deze activiteit.

Met de opkomst van de (Nieuwe) Staat in Portugal in 1933 kwam er een verandering in het land. Geconfronteerd met deze situatie keerden de Portugezen terug naar de zee door middel van een staatscampagne, waarbij ze bijna alle kabeljauw voor de binnenlandse consumptie van de natie bemachtigden.

Hoe wordt kabeljauw in Portugal geconsumeerd?

In Portugal wordt kabeljauw op vele manieren gegeten. Er wordt in het land zelfs gezegd dat het op 1001 manieren kan worden geserveerd. De waarheid is dat je in Portugal een jaar lang één bord kabeljauw per dag kunt eten, op 365 verschillende manieren: je raakt nooit uitgekeken.

Onder de hoofdgerechten die kabeljauw in hun bereiding gebruiken, benadrukken we de , de Sá, à Lagareiro, com Natas (Kabeljauw met room), com todos, , Bolinhos de bacalhau, Bacalhau à Gomes, Arroz de Bacalhau, om er maar een paar te noemen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.