Hoofdgerechten

Coq au Vin, kip in wijn: de ziel van het Franse koude weer

391views

Frankrijk is een land waarvan de reputatie niet alleen gebaseerd is op mode, maar ook op . Een van de bekendste gerechten uit de transalpine keuken is kip in wijn. Hier volgt de geschiedenis van dit gerecht.

Wat is coq au vin

Coq au vin is een Frans gerecht, emblematisch voor de transalpine gastronomie, aangezien het symbool van Frankrijk – juist – de haan is. Dit gerecht is een variant van rundvlees bereid met kip, rode wijn, uien, cognac, witte champignons en spek-gerookte borst.

Een beetje bloem, boter, olie en wat peterselie of, als alternatief, tijm zijn ook nodig. Het koken kan lang duren en daarom moet je geduld hebben en de tijd nemen om dit gerecht te bereiden.

Er zijn veel variaties op dit recept: enzovoort.

De geschiedenis van dit gerecht

Dit gerecht werd voornamelijk geserveerd om het einde van . De oorsprong van dit gerecht dat zo populair is bij Fransen en buitenlanders is enigszins onzeker.

Volgens de legende gaat de oorsprong terug tot de Romeinse verovering van de regio. In die tijd stuurde de leider van de Arverni, die een deel van de Galliërs verenigden, keizer Julius Caesar een haan die de moed en trots van de Galliërs voorstelde.

Als antwoord op deze provocatie stuurde de Romeinse keizer Vercingetorix een. Tijdens dit diner serveerde hij de leider van de Arverni de haan die hij hem had gestuurd, gekookt in wijn.

– Hij en zijn krijgers voelden zich beledigd en brachten de Romeinen vervolgens een zware nederlaag toe. Zo ontstond dit gerecht, dat vandaag de dag met zijn naam en ingrediënten het nationale gerecht van Frankrijk is.

Wat te combineren met dit gerecht

Dit gerecht kan op elk moment gegeten worden. Je kunt het dus bereiden tijdens familiediners, voor gasten of tijdens festiviteiten. Het kan ook als eenpersoonsgerecht worden gebruikt, omdat het erg rijk is.

Het kan worden vergezeld door gebakken aardappelen met goudgeglazuurde uien. Het kan ook worden gegeten met rijst en pasta.

Het wordt gekookt met wijn, dus het is belangrijk om de begeleidende wijn te kiezen bij het eten van de maaltijd. Hiervoor is het aan te raden om te kiezen voor een .

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.