Snacks

Doe-het-zelf recept: thuis mayonaise maken

359views

We zijn allemaal erg bekend met mayonaise. De meesten van ons zijn echter gewend om het in kant-en-klare tubes of glazen potten in de supermarkt te kopen. Maar als je deze niet zo gemakkelijke saus zelf wilt maken, volg dan dit recept om alle geheimen ervan te ontdekken. Laten we eens kijken hoe je mayonaise maakt.

Hoe maak je mayonaise DIY recept

 • 2 dooiers
 • 200 g zaadolie
 • 1 eetlepel azijn of citroen
 • een snufje zout
 • een snufje peper
 • 1 ei
 • 1 dooier
 • 200 g zaadolie
 • 1 theelepel azijn of citroen
 • een snufje zout
 • een snufje peper

De tijd die het kost om de jouwe te bereiden hangt af van jou en de moeite die je erin wilt steken. Als je ervoor kiest om het met een mixer te maken, duurt het ongeveer 10 minuten. Als je het met de hand wilt doen, duurt het iets langer, maar het resultaat zal veel bevredigender zijn.

Pak de mixer en doe het hele ei en de dooier erin. Zet de mixer op vol vermogen en giet de olie erin. Als het mengsel glad is geworden, zet je de machine stil en voeg je een theelepel azijn of citroen, zout en peper toe. Zet hem dan weer aan op maximale snelheid en zet hem pas uit als de crème licht van kleur wordt. Je mayonaise is klaar.

Neem een kom en doe daar de twee eidooiers, zout en peper in. Pak een garde en begin alles te kloppen. Giet er na een tijdje heel langzaam en voorzichtig de olie bij.

Blijf roeren met draaiende bewegingen, en als je ziet dat het dikker wordt, giet je de olie er verder bij en voeg je de azijn of citroen toe. Blijf roeren tot het mengsel helemaal glad is. De mayonaise is klaar.

Wat te doen als de mayonaise te gek wordt

Of je het nu met een blender of met de hand hebt bereid, de olie en eieren mengen niet goed samen en scheiden. Daar zijn veel redenen voor. Het kan zijn dat je de olie te vastberaden of in één keer hebt gegoten, of zelfs dat je de ingrediënten op een te koude temperatuur hebt gebruikt. Hoewel het er niet perfect uit zal komen na een gekke handeling, is er wel een kans om het te herstellen. Als je het met de blender hebt bereid en je realiseert je de misstap, voeg dan snel een eidooier toe aan het mengsel en zet de blender weer aan tot alles geëmulgeerd is. Als je in plaats daarvan voor het handproces hebt gekozen, wees je er dan van bewust dat het veel gemakkelijker is om er gek uit te komen. Voeg dan een eetlepel azijn toe en klop krachtig met de garde tot alles goed gemengd is.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.