Snacks

Farrata di Manfredonia: speciale spelt focaccia met carnaval

413views

Calorieën (per portie):729 calorieën

Vet (per portie):10 gram

Totale tijd :1 uur 30 minuten

Dit is een aangename Apulische hartige taart, typisch voor Manfredonia, een klein stadje in het Gargano gebied in de provincie Foggia, met ingrediënten uit de boerenbeschaving: gemacereerde spelt, ricotta kaas, Gargano pecorino kaas, marjolein, eigeel, kaneel en peper. Het recept voor farrata gaat duizenden jaren terug en wordt bereid voor het carnaval van Siponto. Het is een ronde vorm gemaakt van dunne laagjes bladerdeeg, met een diameter van ongeveer 10 cm. De naam komt van het spelt, dat in de zachte en geurige vulling zit.

Focaccine della Ferrata wordt voornamelijk bereid tijdens het carnavalsseizoen in Manfredonia, maar tegenwoordig is het mogelijk om het het hele jaar door te vinden in de productiegebieden van Foggia. Het schijnt dat de oorsprong van dit oude rustieke gebak teruggaat tot de Romeinse tijd en dat het werd geserveerd aan pasgetrouwden tijdens huwelijksrituelen. Later werd het een typisch vastenproduct dat tijdens de vastentijd werd geserveerd. Farrata kan meerdere dagen goed worden bewaard en kan ook worden geserveerd als een enkele kom die zeer essentieel is, rijk aan eiwitten en rijk aan koolhydraten.

Laat de ricotta goed uitlekken zodat alle wei eruit komt.

Maak de verse marjolein-muntblaadjes schoon, was en droog ze.

Doe de kwark, tarwe, marjolein, munt, zout en peper in een kom, meng goed en laat ongeveer een half uur staan.

Maak het deeg met bloem, water en zout en zorg ervoor dat je er een beetje water bij giet tot je een mengsel met een gemiddelde consistentie krijgt dat niet te zacht is. Verdeel het deeg in kleine broden en spreid elk uit tot een dikte van ongeveer 2 mm. Bestrooi het werkvlak met bloem, leg de blaadjes neer en maak cirkels met een glas of ander voorwerp van de gewenste grootte.

Neem de bladen die als basis dienen en voeg twee eetlepels van de ricottavulling toe, waar je eventueel kaneel aan toe kunt voegen.

Overlap het andere ronde deeg dat als bovenkant dient en sluit de randen met je handen naar binnen toe, als een calzone, waarbij je de flappen goed dichtknijpt en sluit.

Klop de eidooier los en strooi dit met een kwastje over het vel en de bovenranden.

Maak met een tandenstoker kleine gaatjes voor het beter bakken van de Farrata scones; bereid de bakplaten voor met bakpapier of bestrooi ze met olie en bloem en bak ze ongeveer 30 minuten op 180°. Zodra de Farrata goed bruin zijn, zijn ze klaar.

Laat iets afkoelen en eet warm.

Prik de bovenkant in met een tandenstoker om te voorkomen dat de vulling ontsnapt; zet bakplaten klaar die bedekt zijn met bakpapier of bestrooid met olie en bloem en bak ze ongeveer 30 minuten op 180°. Zodra de farrate goudbruin zijn, zijn ze klaar.

Laat iets afkoelen en eet ze warm.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.