Hoofdgerechten

Gerookte vis kan en moet gegeten worden. De beste manier is om ze zelf te bereiden. Bekijk hoe je vis rookt

426views

Gerookte vis kan een waardevolle toevoeging aan het dieet zijn. Ze leveren gezonde eiwitten en omega-3 vetzuren, en als ze goed bereid zijn, vormen ze geen gevaar voor de gezondheid. Maar door de aanwezigheid van aromatische koolwaterstoffen uit de rook, moeten ze niet te vaak worden gegeten. Om veiligheidsredenen is het het beste om de vis in te vriezen voordat je hem rookt, en hem dan op de juiste manier klaar te maken en warm te roken.

Gerookte vis heeft veel bewonderaars. Geen wonder – ze zijn aromatisch, sappig en vol met een bevredigende umami smaak. Ze zijn geschikt voor de lunch, het avondeten en als onderdeel van vispasta’s en salades. Tegelijkertijd leveren ze veel waardevolle ingrediënten voor de gezondheid. Lees hier hoe je vis op de juiste manier rookt, bewaart en gerechten mee bereidt.

Inhoudsopgave:

 1. Hoe bereid je vis voor om te roken?

 2. Hoe rook je vis?

 3. De lekkerste gerookte vis

 4. Is gerookte vis gezond?

 5. Gerookte vispasta

 6. Salade met gerookte vis

Vis voorbereiden om te roken

Voor het rookproces wordt de vis grondig schoongemaakt, waarbij de ingewanden, kieuwen en ogen worden verwijderd, omdat deze de oorzaak zijn van het snelle bederf van deze waterdieren. Als de schubben dik zijn, moet de vis daar ook van worden ontdaan. Daarna moet de vis gewassen en gedroogd wordenen dan moeten ze enkele uren in de pekel – als ze warm gerookt moeten worden, of ingewreven met zout – als ze koud gerookt moeten worden. Dit verlengt hun houdbaarheid en geeft ze een licht zoute smaak.

Roken wordt voornamelijk gebruikt voor hout van loofbomen, vooral beuk of es, soms ook peer en appel. Deze keuze is belangrijk, omdat het zowel de smaak als de kleur van het visvlees beïnvloedt. Het is beter om geen naaldhout te gebruiken voor het roken, inclusief jeneverbes.

Pekel voor het roken van vis

De pekel voor het roken van vis wordt als volgt bereid: 90 g zout wordt toegevoegd aan 1 liter water. Voor elke kilo vis wordt een liter pekel bereid. Je kunt laurier, peper of knoflook aan de pekel toevoegen (dan is het een goed idee om de pekel te koken en daarna af te koelen).

Vis in pekel kan het beste worden bewaard in een afgesloten glazen of stalen vat (geen plastic) en moet 6-12 uur in de koelkast zetten. Nadat de vis uit de pekel is gehaald, moet hij worden gedroogd – hang hem 2-4 uur op een koele, luchtige plek of zet hem een nacht in de koelkast. De huid van de vis moet helemaal droog zijn voordat je hem in de rookoven legt.

Hoe rook je vis?

Hieronder staat basisinformatie over het roken van vis. Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen, maar elke visroker en amateur-visroker kan zijn eigen patenten hebben voor het bereiden van smakelijke gerookte vis.

Hoe vis ophangen om te roken?

Voor dit doel kun je het volgende gebruiken metalen haken of rokersstangen. Hele vissen, vissen zonder kop, klokken en filets (filets moeten met huid zijn) worden iets anders opgehangen:

 • met vissen met kopworden haken of hengels door de oogkassen gehaakt of geregen – de vis hangt dan met de kop omhoog,
 • met de vis onthoofd haken of hengels worden door het bovenste derde deel van het karkas geregen, dat met de staart naar beneden hangt,
 • bellen – wordt bevestigd met de dikkere delen naar boven,
 • filets – in het midden gehaakt.

Vis of stukken vis moeten zo hangen dat ze elkaar niet rakenzodat de rook vrij kan circuleren.

Temperatuur en tijd voor het roken van vis

Afhankelijk van de tijd en de temperatuur waarop dit proces wordt uitgevoerd, is er een onderscheid tussen warm en koud roken.

Warme rook zoetwatersoorten worden het vaakst gerookt, maar ook bot en haring. Dit gebeurt in drie fasen, waarbij de temperatuur van tijd tot tijd wordt verhoogd (aan het einde is het ongeveer 70 tot 90 °C):

 • eerste 50 minuten – 50 graden temp,
 • verder 50 graden, Als de vis niet van de bovenkant is opgedroogd,
 • na het drogen wordt de temperatuur verhoogd tot 70 graden en minimaal 10 minuten gerookt. – zo wordt de vis afgewerkt zodat hij bruin wordt.

“Warm gerookte vis heeft een kenmerkend aroma en een uitgesproken smaak. Je kunt zien of de vis goed verwerkt is door het feit dat hij na het roken stevig, sappig en goed vet blijft.” – zegt Włodzimierz Borowczyk, DobreRyby.pl online winkel.

Koud roken houdt daarentegen in dat de vis eerst wordt gedroogd in een kleine hoeveelheid rook, waarvan de temperatuur niet hoger is dan 30°C. Deze fase kan tot 24 uur duren. De volgende stap is het inbrengen van meer koele rook, waarin de vis vervolgens gedurende meerdere dagen twee tot drie keer per dag wordt gerookt. Hoe langer de vis in de rokerij wordt bewaard, hoe langer hij kan worden bewaard.

De lekkerste gerookte vis

Natuurlijk is smaak een individuele kwestie en kan iedereen zijn eigen voorkeuren hebben wat betreft de soort gerookte vis. De lekkerste worden beschouwd als:

 • koudgerookte zalm,

 • boter gerookte vis,

 • forel,

 • makreel.

Zeer gerookte vis is ook populair:

 • heilbot,

 • sprot,

 • sardines,

 • Haring,

 • witvis,

 • zeeforel.

Kan gerookte vis worden ingevroren?

Ja. Maar zorg ervoor dat het droog en stevig verpakt de vriezer ingaat, bij voorkeur vacuüm verpakt. Dan kun je zonder problemen gaat het daar 3-4 maanden mee.

Is gerookte vis gezond?

Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat verse vis een vast onderdeel van ieders dieet zou moeten zijn. Maar hoe zit het met gerookte vis? Ook zij zijn een geweldige bron van gezonde vetten en omega-3 vetzuren, evenals waardevolle voedingsstoffen, dus zelfs mensen op dieet moeten ze niet uitsluiten van hun menu. Het is echter noodzakelijk om te onthouden dat je ze slechts af en toe moet eten, want de meeste bevatten ook veel natrium, waarvan een teveel ons niet dient.

Experts benadrukken ook dat niet elk product noodzakelijkerwijs even waardevol is. Het hangt er allemaal vanaf of de gerookte vis vers en van goede kwaliteit wasen of het gerookt is volgens een traditionele methode en niet met chemicaliën.

Koudgerookte vis kan parasieten en bacteriën bevatten – Staphylococcus aureus, Escherichia coli en filamenteuze schimmels. Heet roken doodt bacteriën, maar gist kan overleven. Om van mogelijke parasieten af te komen, kun je de vis voor het roken het beste invriezen en voor het roken ontdooien.

Roken is niet de gezondste manier om vis te verhitten, omdat het vlees dan het volgende bevat Aromatische koolwaterstoffen beschuldigd van kankerverwekkendheid. Ze zijn minder aanwezig in koudgerookte vis. De hoeveelheid in gerookte vis overschrijdt de normen echter niet. Dus, vanwege de waardevolle inhoud van eiwitten, gezonde vetzuren en unieke smaak of aroma kan gerookte vis steeds weer opnieuw worden gegeten. Je moet echter niet vergeten dat ze veel zout bevatten, wat bijvoorbeeld voor mensen met een hoge bloeddruk niet aan te raden is.

Gerookte vis tijdens de zwangerschap

Je kunt tijdens de zwangerschap warm gerookte vis eten die voor het roken is ingevroren, waardoor er geen parasieten meer in zitten. Warm roken doodt op zijn beurt de meeste pathogene micro-organismen. Vis die op deze manier is bereid, is dus microbiologisch veilig. Het hoge zoutgehalte en een bepaalde hoeveelheid aromatische koolwaterstoffen maken het echter gerookte vis moet met mate gegeten worden tijdens de zwangerschap – in niet te grote porties en niet te vaak.

Ze moeten ook niet-kleine visdie minder zware metalen en andere milieuverontreinigende stoffen bevatten.

Gerookte vispasta

Ingrediënten:

 • 500 g gerookte makreel,

 • ui,

 • 2 eieren,

 • 3 eetlepels 18% room,

 • Een eetlepel mayonaise,

 • bieslook.

Bereidingswijze:

 1. Kok hardgekookte eierenafkoelen en pellen.

 2. Grondig pel de makreelen scheid het vlees van de huid en de graten. Doe het vlees in een kom.

 3. Hak fijn ui en eieren fijn en voeg toe aan de gerookte vis.
 4. Voeg mayonaise toe en zure room toe.
 5. Meng grondig met een vork, mee pletten vlees en eieren op dit moment.

 6. Gehakte bieslook kun je door de vispasta mengen of op boterhammen strooien die met de pasta zijn belegd.

Salade met gerookte vis

Ingrediënten:

 • 300-400 g gerookte zalm,

 • rode ui,

 • 5 blaadjes groene sla,

 • 3 blaadjes rode sla of eikenbladsla,

 • 1 grote kaskomkommer,

 • 4 tomaten,

 • 100-150 g kappertjes,

 • citroensap,

 • 2 eetlepels olijfolie,

 • Zout en peper naar smaak,

 • Toscaanse kruiden, indien aanwezig.

Bereidingswijze:

 1. Versnipper de bladeren Sla in kleine stukjes.
 2. Pel de ui en hakken in veren of halve plakjes.

 3. Was de komkommer en tomaten, droog ze en snijd ze in plakjes. komkommer in plakjesen tomaten in vieren.

 4. Laat de kappertjes uitlekken en voeg toe aan de slakom.
 5. Zalm in reepjes gesneden en voeg toe aan de salade.

 6. Meng in een kopje olijfolie met sap van een citroen. Roer er zout en peper en kruiden door.

 7. Giet over de dressing salade en meng.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.