Snacks

Geschiedenis van stokbrood, het goede Franse brood

438views

Als we denken aan het beroemdste Franse voedsel- en wijnproduct, schieten onze gedachten ongetwijfeld naar het beeld van de baguette, dat onmiskenbare stukje brood met zijn smalle, langwerpige vorm en geurige geur van lekker en knapperig. Het stokbrood is niet alleen het nationale brood van Frankrijk, het staat vanaf november 2022 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Maar wat is de geschiedenis van het stokbrood? Als je daar nieuwsgierig naar bent, lees dan dit artikel verder.

De ware geschiedenis van het Franse stokbrood

Hoewel het een voedingsproduct is dat altijd is geassocieerd met Frankrijkmaar eigenlijk begint zijn geschiedenis elders, niet ver weg, om precies te zijn in buurland Oostenrijk in Wenen. Daar begon de gewoonte om in ovens te bakken zich te verspreiden. brood krokant van buiten en zacht van binnen. In die tijd was brood echter niet het voedsel van het volk, maar was het exclusief voorbehouden aan de adellijke families van de stad, de enigen die zich voedsel konden veroorloven met zo’n hoge belasting (de ‘broodbelasting“werd genoemd). De eerste stokbroden waren van altijd langwerpige vorm zoals moderne, maar ook eivormig.

Het was het moment waarop het stokbrood “het brood van het volk, of beter gezegd van de arbeiders” werd. Het was het jaar 1920 en op dat moment was er een ‘vreemde’ wet van kracht op Frans grondgebied die bakkers verplichtte om pas na 4 uur ’s ochtends te bakken. Omdat de vraag toenam, vonden de Franse bakkers een andere vorm uit om de baktijd te verkorten van brood: zo werd de lang, smal Frans stokbrood zoals we die vandaag de dag allemaal kennen en waarderen.

Het Franse woord “stokbrood betekent niet willekeurig “toverstok” en verwijst naar de karakteristieke en direct herkenbare vorm van dit brood.

Het traditionele Franse stokbrood

Op de belangrijke datum is de 1933. In dat Wet Raffarin (genoemd naar de Franse minister die de wet aannam) stelde richtlijnen op voor het ‘echte stokbrood van de Franse traditie’. Het was geen strikte specificatie (zoals Franse bakkers hadden geëist), maar het diende niettemin om de naam van Frankrijk voor altijd te verbinden met die van zijn iconische brood: het stokbrood.

Volgens deze wet, die de prijs, het gewicht en de grootte van het beroemde Franse brood bepaalt, moet het stokbrood de volgende ingrediënten hebben: bloem, water, gist en zout. Om precies te zijn 18 g zout per kg bloem. De lengte van het echt stokbrood moet altijd tussen 55 en 70 cm zijn, en het gewicht moet 250 g zijn.

In hetzelfde scenario in de 1994 werd de Grand Prix de la Baguette Française de la Ville de Paris gelanceerd, waarbij de beroemdste Parijse boulangeries elk jaar strijden om de eerste plaats te winnen en een jaar lang de officiële stokbroodleverancier van het Elysée-paleis te worden.

UNESCO erkenning van het stokbrood in 2022

“250 gram magie en perfectie”.aldus de beroemde Franse minister Macron beschreef het stokbrood op de dag van zijn erkenning als Werelderfgoed door UNESCO.

Het doel van de erkenning is ook om de eeuwenoude traditie en kunst van de Franse meesterbakkers te belonen.

Omdat het een bederfelijk product is, wordt aanbevolen om het stokbrood op dezelfde dag te kopen en op te eten.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.