Hoofdgerechten

Haggis, het traditionele Schotse gerecht op Burns Night

416views

Vraag een Schot “?” en zijn typische antwoord zal iets in de trant van “?” zijn. Een antwoord dat een beetje een boemerang is geworden, omdat veel toeristen het geloven.

Haggis, het nationale gerecht van Schotland

De waarheid is iets enger dan fictie, want het Schotse nationale gerecht wordt bereid in de vulling van in blokjes gesneden ingewanden. Haggis wordt geserveerd met , met puree (aardappelen) en (rapen).

Om iets preciezer te zijn, wordt een haggis normaal gesproken gemaakt van de volgende ingrediënten: de pluk van het schaap (hart, lever en longen), fijngehakt met uien, havermout, reuzel, zout en kruiden, alles gemengd met bouillon en vervolgens ongeveer een uur gekookt in de maag van het dier.

Hoe onaangenaam het ook mag klinken, het eindresultaat is een , tenminste voor degenen die het lekker vinden.

Oorsprong van dit gerecht

De precieze historische oorsprong van dit grote nationale gerecht lijkt verloren te zijn gegaan in de nevelen der tijd.

Sommigen beweren dat het gerecht is ontstaan in de tijd van de Highlands, toen mannen de Highlands verlieten om hun vee naar de Schotse valleien te brengen en vrouwen een ‘kant-en-klaarmaaltijd’ bereidden om op te eten tijdens de lange reis door de valleien. Anderen hebben gespeculeerd dat de eerste haggis naar Schotland werd vervoerd aan boord van een reddingsboot van de Vikingen.

Weer een andere theorie koppelt het gerecht aan , als een manier om slachtafval te koken en te bewaren dat – anders – snel zou bederven na de jacht.

Dit werd gedaan door het “vlees” in blokjes te snijden en deze en andere beschikbare ingrediënten in de maag te doen, de bundel te laten weken in het water dat in de huid van het beest zat en het vervolgens een uur of twee te laten koken.

De traditie van Burns Night

Gewoonlijk liet een clanhoofd één of twee dieren doden voor een bepaald feest en die werden als betaling doorgegeven aan de slager.

Haggis is altijd een populair gerecht geweest voor de armen, bestaande uit goedkope stukken voedzaam vlees dat anders weggegooid zou zijn.

Wat de historische oorsprong ook is, haggis is nu stevig ingeburgerd als het veelgeroemde gerecht, en veel van deze roem kan direct worden toegeschreven aan de nationale dichter van Schotland.

Haggis is een integraal onderdeel van het diner dat elk jaar op 25 januari overal ter wereld wordt gevierd.

Op deze datum wordt de nationale dichter van Schotland, Robert Burns, herdacht. Burns noemde haggis in zijn gedicht Address to a Haggis.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.