Snacks

Hoe maak ik thuis korstdeeg?

417views

Zanddeeg is gemakkelijk thuis te maken. Het kan hartig of zoet gemaakt worden, afhankelijk van het doel van het uiteindelijke recept. In het eerste geval moet zout worden gebruikt in plaats van de suiker die in het recept staat.

Recept voor het thuis maken van korstdeeg

  • 3 eieren
  • 500 g bloem
  • 200 g suiker (of zout als je de hartige taartversie maakt)
  • 200 g reuzel of boter

Zelfgemaakt zanddeeg bereiden

Leg op een tafel de bloem en suiker op een hoop met in het midden de zachte boter, 3 eierdooiers en de geraspte schil van een halve citroen.

Klop de eieren in het midden van de put snel los met een vork en voeg beetje bij beetje de bloem, boter en suiker toe (of het zout als je een hartig deeg maakt met als einddoel een hartige taart).

Zodra alle ingrediënten goed gemengd zijn, kneed je het deeg snel en druk je het aan totdat de kleur en consistentie uniform is.

Dek het deeg nu af en laat het minstens een half uur rusten in de koelkast, bedekt met vloeipapier.

Na de rusttijd rol je het uit met een deegroller en maak je zoete taart met vruchtenjam of chocolade. Dit deeg is ook lekker om boterkoekjes van te maken, waar je na het bakken poedersuiker op strooit.

Hier zijn een paar ideeën (vergeet niet om zout te gebruiken in plaats van suiker in een 50% verminderde hoeveelheid omdat wat je gebruikt voor de vulling zelf zout zal zijn)

Soorten kort gebak

Er zijn verschillende soorten kort gebak en voor verschillende toepassingen, we vinden korstdeeg voor , voor taarten, f(gebruikt om koekjes en kleine deegproducten te maken die extreem kruimelig zullen zijn, met een consistentie die neigt naar romig, gezien de hoeveelheid boter die gebruikt wordt, over het algemeen wordt een bloem-boter verhouding van 1:1 gebruikt, voor dit korstdeeg is het aan te raden om een kneedmachine te gebruiken, zelfs een huishoudelijke, omdat de consistentie het kneden met de hand zeer moeilijk of bijna onmogelijk zou maken).

Last but not least is er het korstdeeg, waarin gekookte en gezeefde eierdooiers worden gebruikt. Met dit korstdeeg verkrijgt men zeer kruimelige, bijna bloemige koekjes en gebakjes, een fijn deegresultaat (uitstekend voor het maken van ossenharten).

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.