Hoofdgerechten

Ontdek hoeveel calorieën je verbrandt door een uur te fietsen met verschillende snelheden en hoe je het aantal verbrande calorieën op een fiets kunt schatten.

428views

Fietsen – het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het fietsen hangt af van verschillende factoren, maar gemiddeld wordt aangenomen dat een uur fietsen 560 kcal verbrandt. Dit geldt echter niet voor elke persoon en elke training. Daarom kun je het beste de calorieverbranding van fietsen berekenen door rekening te houden met de duur van de training, het lichaamsgewicht en de intensiteit van de training. Je kunt coëfficiënten gebruiken die eenvoudigweg vermenigvuldigen met lichaamsgewicht en fietstijd.

Raak niet gehecht aan hoeveel calorieën je tijdens je training op de fiets verbrandt. Behandel het als een curiositeit, maar niet als precieze informatie op basis waarvan je bijvoorbeeld iets extra calorieën kunt eten. Helaas zijn alle gegevens die we hebben over calorieverbranding op de fiets, van toepassing op de zogenaamde gemiddelde persoon. In jouw geval kan de waarde van de verbrande calorieën aanzienlijk anders zijn.

Onthoud ook dat fietsen een goede manier kan zijn om slanke dijen te krijgen en cellulitis kwijt te raken. De effecten van fietsen zijn echter niet alleen minder centimeters in je buik, maar ook een beter humeur, een betere conditie en een betere gezondheid.

Inhoudsopgave:

 1. Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

 2. Hoeveel calorieën een uur fietsen verbrandt

 3. Fietsen: calorieën, calculator

 4. Stationair fietsen – calorieën

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen hangt af van verschillende factoren, dus het is onmogelijk om deze vraag precies te beantwoorden. Je kunt het natuurlijk hebben over de gemiddelde calorieverbrandingswaarde voor een gemiddeld persoon in een bepaalde tijdseenheid. Een precieze waarde kan echter alleen worden berekend in een speciaal sportlaboratorium op basis van de zuurstof die tijdens het sporten wordt verbruikt.

Globaal, calorieverbranding tijdens het fietsen afhankelijk van:

 • duur van de inspanning,

 • Rijtempo,

 • Het lichaamsgewicht van de bestuurder,

 • belasting en intensiteit (vlak, bergop, asfalt, off-road),

 • type fiets.

De calorieverbranding is groter naarmate de persoon die fietst meer weegt, het tempo dat hij of zij aanhoudt hoger is en het terrein moeilijker is.

Meestal wordt gezegd dat de gemiddelde persoon 400-500 kcal verbrandt in een uur rijden. Het is echter de moeite waard om te proberen het calorieverbruik nauwkeuriger te schatten, want je kunt erg voor de gek worden gehouden, vooral als iemand geen gemiddeld persoon is – weinig of veel weegt. Iemand die 50 kg weegt, verbrandt bijvoorbeeld gemiddeld 300 kcal in een uur fietsen op een gematigd tempo, terwijl iemand die 120 kg weegt en op dezelfde snelheid fietst, 720 kcal verbrandt. Geen van deze resultaten valt binnen het gebruikelijke bereik.

Om 1 kg vet te verbranden, moet je dusdanig fietsen dat je ongeveer 7700 kcal verbrandt. (en niet “eten” na de training!). Bij snel rijden heb je minder tijd nodig en bij langzaam rijden – veel meer. Een gemiddeld persoon met een gemiddelde rit (waarbij 560 kcal worden verbrand in een uur) heeft hier 13 uur en 45 minuten voor nodig.

Hoeveel calorieën verbrandt het om 10 km te rijden? Dit hangt af van de snelheid van de rit (die bepaalt hoe lang het duurt), de moeilijkheidsgraad van het terrein en het gewicht van de persoon die rijdt. Daarom is het onmogelijk om te antwoorden met een specifiek getal dat altijd zal werken. Rijdend op vlak asfalt met 20 km/u zal de gemiddelde persoon over deze afstand ongeveer 350 kcal verbranden.

Hoeveel calorieën verbrandt een uur fietsen?

Hieronder zie je hoeveel calorieën een gemiddeld persoon van 70 kg verbrandt in 60 minuten:

 • langzaam fietsen (minder dan 16 km/u) – 281 kcal,

 • fietsen in een gematigd tempo (17-19 km/u) – 420 kcal,

 • fietsen in een gematigd tempo (19,3-22,4 km/u) -. 701 kcal,
 • Fietsen in een hoog tempo (22,5-25,5 km/u) – 840 kcal,

 • competitief fietsen (boven 32 km/u) – 1121 kcal,

 • mountainbiken (gemiddeld) – 596 kcal (0,1419).

Fietsen: calorieën, calculator

Als je nauwkeuriger wilt schatten hoeveel calorieën je op andere momenten verbrandt, de volgende verhoudingen gebruiken, die je eenvoudigweg vermenigvuldigt met je lichaamsgewicht (uitgedrukt in kilogram) en met de rijtijd (uitgedrukt in minuten):

 • fietsen in het algemeen – 0,1330,

 • BMX rijden – 0.1419,

 • langzaam fietsen (16 km/u) – 0,069,

 • fietsen in een gematigd tempo (17-19 km/u) – 0,1

 • Fietsen in een gematigd tempo (19,3-22,4 km/u) – 0,1669

 • Fietsen in een hoog tempo (22,5-25,5 km/u) – 0,2

 • competitief fietsen (boven 32 km/u) – 1121 kcal 0,2669

 • mountainbiken (gemiddeld) – 596 kcal 0,1419.

Voorbeeld: je weegt 62 kg en hebt 25 minuten in een gematigd tempo gefietst. In dit geval moet je de volgende berekeningen maken:

 • 0,1 x 62 x 25 = 155 kcal.

Dit betekent dat je 155 kcal hebt verbrand.

Stationair fietsen – calorieën

Stationair fietsen voor een gemiddeld persoon (70 kg) verbrandt in 60 minuten:

 • langzaam tempo – 210 kcal (factor: 0,05),
 • gemiddelde snelheid – 491 kcal (coëfficiënt: 0,1169),
 • hoog tempo – 735 kcal (verhouding: 0,175).

In 30 minuten stationair fietsen lukt het je om de helft van deze calorieën te verbranden.

Gebruik de verhoudingen als je meer of minder dan 70 kg weegt en de verbrande calorieën voor een andere trainingsduur wilt tellen. Hoe je dit doet, staat beschreven in het gedeelte hierboven over de rekenmachine.

Trappen op een hometrainer, het aantal verbrande calorieën dat je gewoonlijk op het scherm van het apparaat ziet. Hoe sneller je trapt en hoe meer weerstand je instelt, hoe meer calorieën je verbrandt. Als de hometrainer voor de training naar je gewicht vraagt, berekent hij waarschijnlijk vrij nauwkeurig de verbrande calorieën. Als het niet vraagt hoeveel je weegt, schat het alleen de calorieverbranding voor de gemiddelde persoon, dus het kan er flink naast zitten.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.