Hoofdgerechten

Potaje de vigilia: Spaanse kikkererwtenstoofpot voor Pasen

439views

staat eigenlijk voor de deur en veel mensen beginnen al met de voorbereidingen van het eten dat op deze feestmarathon geserveerd zal worden. Misschien heb je zin om eens iets anders te proberen dan de gebruikelijke paasgerechten die hier regelmatig op tafel staan. Dan is potaje de vigilia – een kikkererwtenstoofpot met spinazie en kabeljauw uit Spanje – het gerecht dat je dit jaar moet serveren.

Op het eerste gezicht lijkt potaje een grote wirwar van smaken die niet per se samengaan. Maar schijn bedriegt. Wat je krijgt is een heerlijk stevige, vullende en smaakvolle stoofpot. En naar mijn mening is het perfect voor een stevige maaltijd met Pasen, want het is net Kerstmis. Ik zou deze twee feestdagen het liefst in een constante voedselcoma doorbrengen, luierend en uitrustend (en Jezus zou dat zeker gewild hebben). Een stoofpotje, zoals potaje de vigilia, is hiervoor echt de juiste keuze.

Wat ik ook leuk vind aan potaje is dat het snel en makkelijk te bereiden is. Als je voorgekookte kikkererwten gebruikt, duurt het minder dan een uur. Maar je kunt je kikkererwten natuurlijk ook zelf weken en koken als je dat liever doet. Maar als je een ontspannen vakantie wilt, kun je beter kikkererwten uit blik gebruiken.

Voor de visvulling in de potaje kun je verse kabeljauw, diepvrieskabeljauw of kabeljauw uit blik gebruiken. De laatste optie is waarschijnlijk de meest traditionele. Maar alleen als je bekend bent met de bereiding van zwaar gezouten kabeljauw, anders wordt de stoofpot een zoute ramp. Qua smaak is stokvis echter een schot in de roos.

Op zoek naar meer heerlijke recepten voor Pasen? Bekijk dan onze hoogtepunten:


Potaje de vigilia: Het ietwat andere gerecht voor Pasen

Beschrijving

Waarschijnlijk de meest populaire stoofpot met Pasen in Spanje – Potaje de vigilia

IngrediëntenBereiding

  1. Begin met het hardkoken van de eieren gedurende ongeveer zeven minuten. Snijd ondertussen de ui, knoflook en groene peper in kleine blokjes. Doe ze in een grote soeppan met de olijfolie en fruit ze een paar minuten.

  2. Voeg nu het paprikapoeder toe en roer goed door. Voeg dan de geraspte tomaten en zout en peper toe. Als alles een beetje is ingedikt, kun je de kikkererwten, visbouillon en laurier toevoegen.

  3. Roer een keer krachtig door. Vervolgens kun je het deksel op de pan doen en alles aan de kook brengen. Zodra de stoofpot kookt, zet je het vuur laag. Snijd ondertussen de spinazie grof en kruid de kabeljauwfilets met zout en peper. Snijd ze in hapklare stukken.

  4. Na ongeveer 15 minuten koken kun je de kabeljauw aan de stoofpot toevoegen en door laten garen. Voeg als laatste de spinazie toe. Als de spinazie wat zachter is geworden, kun je de stoofpot serveren met brood.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.