Snacks

Romige en omhullende béchamel, dat is het geheim om het perfect te maken

407views

De meest veeleisende fijnproevers zullen er niet tevreden mee zijn als je hem kant-en-klaar koopt, dus je moet alle mogelijke geheimen van deze belangrijke saus kennen om hem perfect te maken.

Wat is béchamel?

Béchamelsaus wordt in veel gerechten uit de Italiaanse en Franse keuken gebruikt. Het is een veelzijdige en romige saus, die

Bovendien is béchamel een belangrijk ingrediënt bij de bereiding van sommige klassieke recepten,

La en onzeker. Sommigen beweren dat het in de 16e eeuw is uitgevonden door de Franse kok naar wie het is vernoemd.

Anderen geloven dat het naar Frankrijk werd gebracht door Italiaanse koks in dienst van de Medici. Hoe dan ook, béchamel verspreidde zich snel door Europa en kreeg verschillende regionale variaties. Bijvoorbeeld in Engeland, terwijl in Duitsland boter wordt vervangen door reuzel.

Béchamelsaus is een, na een paar stappen. Smelt gewoon de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer goed om een pasta te vormen. Giet dan de hete melk erbij en blijf roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Breng aan de kook en laat een paar minuten koken tot je een dikke, gladde massa hebt. Pas het zout en de peper aan en breng op smaak met kruiden of specerijen.

Béchamel is een saus die zowel als topping en als vulling gebruikt kan worden, voor zowel hartige als zoete gerechten. Béchamel is een saus die niet mag ontbreken in de voorraadkast van iedereen die graag kookt en experimenteert met nieuwe recepten.

Het geheim van een romige béchamelsaus

Het staat bekend als en de oorsprong wordt betwist tussen Frankrijk en Italië, maar het is ook beroemd in Engeland als . De verhouding van de meestal

Om een klontvrij mengsel te krijgen, moet de melk beetje bij beetje worden toegevoegd en geroerd met een handklopper.

Romige béchamelsaus recept

Ingrediënten

 • 500 ml melk
 • 50 gr meel
 • q.b. nootmuskaat
 • naar smaak boter
 • q.b. zout

Instructies

 • Om een romige béchamelsaus te krijgen, moet je de melk in een steelpan gieten.

 • Zet de steelpan klaar en plaats deze boven de vlam van het fornuis. Stel de temperatuur van het vuur laag in en wacht tot de pan warm wordt.

 • Neem kleine stukjes boter en doe ze in een andere steelpan.

 • Verwarm de steelpan op laag vuur en smelt de ingrediënten zachtjes. Voeg alle bloem toe en roer snel met een houten lepel of garde tot een gladde massa.

 • Zet het bloem- en botermengsel op het vuur en blijf roeren tot het een egale consistentie en een mooie gouden kleur krijgt.

 • Giet voorzichtig de hete melk erbij en blijf ondertussen constant roeren om klontvorming te voorkomen.

 • Zet het fornuis aan en zet de pan erop en kook het mengsel, onder voortdurend roeren, tot het de gewenste consistentie heeft bereikt. Als het mengsel te dik is, kun je iets meer melk toevoegen tot je de juiste consistentie hebt.

 • Om de béchamelsaus te bereiden, haal je eerst de steelpan van het vuur en pas je de hoeveelheid zout naar wens aan. Breng vervolgens op smaak met een beetje nootmuskaat. Nu is de béchamel klaar om gebruikt te worden in de verschillende bereidingen die je in gedachten hebt.

Romige béchamelsaus bewaren

Béchamelsaus is een . Je kunt het invriezen voor later gebruik.

Als de consistentie niet perfect is, kun je dit verhelpen door melk of boter toe te voegen. In het geval van klontjes, kun je onthouden om continu te roeren wanneer je het terug op het vuur zet. Met deze trucjes zal je béchamel altijd perfect zijn!

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.