Hoofdgerechten

Sarmale, de typische koolrolletjes uit Roemenië

403views

Er zijn maar weinig gerechten die zo de wereld over zijn gegaan als koolrolletjes. Koolrolletjes, zoals ze worden genoemd in , worden vandaag de dag beschouwd als een ongelooflijk lekker gerecht gemaakt van ingrediënten die typisch zijn voor dit land. Achter dit smakelijke recept zit een recept dat zijn smaak en prestige heeft opgebouwd. Het is een gerecht dat voornamelijk op festivals en feestdagen wordt bereid, maar ook als traditioneel gerecht wordt gegeten.

Sarmale, de geschiedenis van Roemeense koolrolletjes

Ze hebben een van de meest interessante en rijke geschiedenissen van alle gerechten. Het is in feite een multicultureel recept, waaraan tientallen landen van over de hele wereld hebben bijgedragen.

In het begin werden koolrolletjes gemaakt door de Turken, die beweren de oorspronkelijke makers van het gerecht te zijn. Tijdens de verovering van meer gebieden verspreidde het recept zich en werd het aangepast aan andere keukens.

Bulgarije, Hongarije, Oekraïne, Azerbeidzjan, Kazachstan, Polen, Zweden, Duitsland, Finland, Servië en Griekenland hebben bijgedragen aan de verrijking van dit gerecht.

Roemenië heeft het echter tot een essentieel onderdeel van zijn cultuur gemaakt dd is een van de weinige landen waar sarmale wordt gedefinieerd als een traditioneel hoofdvoedsel en al meer dan honderd jaar deel uitmaakt van de lokale cultuur.

Wanneer ze worden bereid

Deze rolletjes worden meestal gegeten in , tijdens nationale vieringen. Of het nu Kerstmis, Pasen, nationale feestdag, bruiloften of oudejaarsavond is, Roemeense koolrolletjes ontbreken zelden op het menu.

Ze worden meestal bereid met verse of ingemaakte koolbladeren. In Roemenië worden ook wijnbladeren gebruikt in plaats van koolbladeren, omdat die zachter zijn. De , dan, is – meestal – bereid op een gemalen varkensvlees basis, hoewel andere vleessoorten vaak worden gebruikt, zoals gemalen kip, kalkoen, lam en rundvlees, ook gemengd.

De vleesvulling wordt gemengd met voor een rijkere textuur. Grote, fijngehakte uien, verse kruiden, zoals peterselie, dille, koriander en laurier, evenals lente-ui, rozemarijn, basilicum, koriander en tijm worden aan de vulling toegevoegd. Aan de kruiden worden kruiden als zout, peper en zoete paprika toegevoegd.

Tot slot wordt tomatenpuree of -sap toegevoegd, wat de Roemenen tomatenbouillon noemen, waarin de rolletjes worden gekookt.

Culturele, historische en gastronomische feiten over dit gerecht

De term , of , komt van het Turkse , wat letterlijk ” betekent. In Roemenië worden in plaats van koolbladeren ook druiven-, bloemkool-, zuring- of rode bietenbladeren gebruikt.

In en , worden koolrolletjes bereid met gehakt en gerookt rundvlees, waarbij ook spek, worst of gedroogd varkensvlees wordt toegevoegd.

Aan de vulling wordt geen rijst toegevoegd. Wel wordt er citroen en kruiden aan toegevoegd, zoals kruidnagel, kaneel en pinda’s. In Turkije hebben ze de grootste verscheidenheid aan koolrolrecepten.

Van veganistische tot niet-veganistische recepten, ze beschouwen deze als echt en behandelen ze dienovereenkomstig. Koolrolletjes worden op smaak gebracht met pijnboompitten, kaneel, munt, zwarte peper, peterselie, dille, sultana’s en Pimenta dioica.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.