Hoofdgerechten

Te veel zout: hier zijn de 5 nietsvermoedende voedingsmiddelen

114views

Te veel zout? Hoe minder er aan tafel is, hoe beter. We zeggen dit nu luid, want van 15 tot en met 21 mei is het de Wereldweek van de vermindering van de zoutconsumptie. In feite is er een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan ​​en de problemen ervan te veel zout, het eigen risico. Maar als je denkt dat je om de consumptie te verminderen alleen maar hoeft te eten zonder de ernstige fout te maken om te veel te gebruiken, dan is dat niet het geval; of, in ieder geval, het is niet zomaar zo. Het grootste deel van het zout dat je consumeert, zit verborgen in voedingsmiddelen die niets te maken hebben met de zoute smaak in de strikte zin van het woord, maar die, dankzij hun rijkdom, het gehemelte prikkelen en bijzonder onweerstaanbaar worden.

“De overmaat aan zout, die in veel industriële voedingsmiddelen vaak wordt gecombineerd met geraffineerde suikers en vetten, stimuleert de afgifte van hormonen die verband houden met genotssensaties, waaronder dopamine”, legt de diëtist uit Patricia Gaballo, expert in klinische voeding en darmziekten. “Bijna alle verpakte producten, ook die “zonder suikers en vetten”, leveren ze in aanzienlijke hoeveelheden. Bovendien bevatten sommige voedingsmiddelen vaak natrium in plaats van zout, een andere smaakversterker die vergelijkbare effecten op de gezondheid heeft. Om te begrijpen hoeveel een bepaald product per portie bevat, kijk je gewoon naar de voedingswaardetabel en zoek je naar het woord ‘natrium’. Zelfs snoep bevat zout. En nog veel meer onvermoede voedingsmiddelen. Hier is de lijst.

Te veel zout: de lijst van de onverdachten

1. Brood & Co.

Bakken, sandwiches en gebakken producten op basis van meel bevatten over het algemeen een behoorlijke hoeveelheid zout. Als we dan bedenken dat ze vaak gecombineerd worden met kazen, zuivelproducten, vleeswaren en vleeswaren, kunnen ze een zeer hoog gehalte opleveren, met als gevolg te veel zout. “Het eten van een boterham als lunch met salami of een hamburger en een pizza als avondeten is voldoende om de door de WHO aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout, namelijk minder dan 5 gram, op één dag ruimschoots te overschrijden.”

2. Gepaneerd

Kipnuggets, maar ook visballetjes en kroketten behoren tot de voedingsmiddelen met het hoogste natriumgehalte. “Het combineren van deze voedingsmiddelen met een portie friet, zoals vaak wordt gedaan, betekent dat je echt overdreven hoeveelheden zout consumeert.”

3. Ingeblikt voedsel

Zelfs de kant-en-klare soepen, peulvruchten uit blik en vele andere producten kunnen grote hoeveelheden zout opleveren. «De suggestie in dit geval is om voorzichtig te zijn bij de aankoop en je te concentreren op producten die er minder van bevatten. In het geval van peulvruchten uit blik of potten kun je ze laten uitlekken en onder water laten lopen om de hoeveelheid te verminderen voordat je ze in de keuken gebruikt.”

4. Ingelegd en in olie

Kappertjes, uien, maar ook komkommers en de klassieke aperitiefolijven en in het algemeen augurken en augurken bevatten aanzienlijke hoeveelheden zout die zijn toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren. “Naast het zorgvuldig kiezen van een product dat kleinere hoeveelheden bevat, kunnen ze, om de inhoud te verminderen, worden uitgelekt en direct onder water worden gespoeld.”

5. Kruidensauzen

Kruiden, waaronder barbecuekruiden en kant-en-klare sauzen die worden gebruikt om voorgerechten op smaak te brengen, kunnen aanzienlijke hoeveelheden zout bevatten. «Het advies is om de consumptie van kant-en-klaarproducten te beperken en veel aromatische kruiden en specerijen te gebruiken in gerechten en gerechten».

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.