Snacks

Tomatensaus met krekels en insecten: hoe het te herkennen zonder het fout te doen

407views


Zou jij vlees ruilen voor insecten? Tegen het begin van het jaar, de Europese Unie groen licht gegeven voor de verkoop van huiskrekels, larven in poedervorm en andere gedroogde insecten voor menselijke consumptie. Hieruit volgt , waarbij mveel gebruikers geloven dat de EU mensen zal dwingen om insecten te eten die zonder hun medeweten aan meel, brood of pasta zijn toegevoegd. Deze vrees komt voort uit het idee dat de EU insecten zal classificeren als zijnde gemengd met andere ingrediënten zoals meel.

Besluiten over insectenmeel

Onlangs is het nieuws uitgelekt dat de Italiaanse regering nieuw insectenmeel heeft geïntroduceerd door de uitgifte van vier gezamenlijke verordeningen door het Ministerie van Volksgezondheid, het Ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit en het Ministerie van Made in Italy.

Deze maatregelen werden overeengekomen op 22 maart 2023 in een , en voorzien in specifieke etiketteringsvoorschriften voor alle producten die bestemd zijn voor consumptie verkregen uit de verwerking van (meelworm), (huiskrekel), (gele meelworm) en ook Locusta migratoria, dat wil zeggen de vier insecten gebaseerde voedingsmiddelen die tot nu toe zijn toegestaan voor de handel in de Europese Unie.

Ten eerste zou het duidelijk geëtiketteerd zijn. Nummer twee is dat de etikettering van voedingsmiddelen die het stof bevatten zal moeten aangeven dat dit ingrediënt allergieën voor schaal- en weekdieren en huisstofmijt kan veroorzaken bij mensen die daar allergisch voor zijn. Kortom, je kunt zien of er insectenstof is toegevoegd aan je favoriete koekjes of ontbijtgranen.

In ieder geval is dit nieuw nieuws, maar niet zo nieuw, want de EU had het een paar jaar geleden al goedgekeurd voor menselijke consumptie. Maar het idee om deze te eten is niet erg populair.

Verslag van de Europese Consumentenorganisatie 2020

SVolgens een rapport uit 2020 van de Europese Consumentenorganisatie zijn ze bereid om vlees in te ruilen voor insecten. Volgens een rapport lijkt Frankrijk het land te zijn dat het meest ontvankelijk is voor het idee: 25% van de ondervraagden zegt bereid te zijn om voedsel te eten dat insecten bevat. Duitsland en Denemarken volgen Frankrijk met respectievelijk 24% en 22%.

Italië en Polen waren echter het meest tegen het idee, met slechts 24% van de respondenten die zeiden dat ze bereid zouden zijn om regelmatig insecten te eten, het laagste aantal in het onderzoek.

Tomatensaus met krekels

A’ heeft een nieuwe lijn voedingsmiddelen op basis van insecten gemaakt, onder andere met krekels. Deze saus is gemaakt met. Daarnaast is er een energiereep gemaakt met larven, granen en .

Hoewel veel voedingsmiddelen op basis van insecten online te koop zijn, is de saus nog niet beschikbaar op de website van de fabrikant. Het is een onmisbaar ingrediënt in veel recepten en deze nieuwe versie met insecten trekt veel aandacht. Het is een unieke en innovatieve oplossing die in het middelpunt van de belangstelling staat.

Om de mogelijke aanwezigheid van insecten in producten transparant te maken voor consumenten, is er speciale aandacht besteed aan de helderheid van de voedselinhoud. Daarnaast moeten insectenproducten

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.