Hoofdgerechten

Artisjokken en erwten op Romeinse wijze gekookt, Anna Moroni’s truc: een delicatesse

395views

Vignarola is een zeer smakelijk en gezond bijgerecht dat een ware lofrede op de lente is. Dit typische boerenrecept komt oorspronkelijk uit de streek en is in de loop der jaren verrijkt met guanciale (varkenswang) om de smaak te versterken. De gebruikte ingrediënten veranderen naargelang het seizoen, waardoor een seizoensgebonden recept ontstaat.

Geschiedenis van Vignarola

Het recept voor ‘vignarola’ is een echte traktatie, dankzij de eenvoudige bereiding en hoogwaardige ingrediënten. Dit gerecht heeft zeer oude wortels, die teruggaan tot de tijd waarin de term ‘vignarolo’ werd gebruikt om groentetelers aan te duiden.

Hoewel de exacte oorsprong onzeker blijft, is het waarschijnlijk dat de ‘vignarola’ zijn oorsprong vindt in de regio Velletri, gelegen tussen de gerenommeerde wijngaarden in de. In het verleden werd dit smakelijke gerecht bereid met vers geplukte groenten, om in feite hoe beter de tuinbonen en erwten waren, hoe groter de verdiensten.

De Vignarola, recept en versie door Anna Moroni

Er is niet één historisch recept: de klassieke versie gebruikt artisjokken, tuinbonen, erwten, Romeinse sla en verse lente-uitjes, aangepast aan de groenten die in de lente beschikbaar zijn. De naam Vignarola is echter afgeleid van het feit dat de eerste groenten van de lente weelderig groeiden met de steun van wijnstokken.

Hoe dan ook, deze delicatesse is Italiaans culinair erfgoed geworden en is een gerecht dat de lente symboliseert. Antonella Clerici’s partner in het programma ‘La Prova del Cuoco’ bereidt haar versie voor ons!

Artisjokken en erwten op Romeinse wijze gekookt

Anna Moroni’s truc, een echte traktatie!

Trefwoord Artisjokken en erwten Romeinse stijl

Ingrediënten

 • 500 gr erwten
 • 2 artisjokken
 • 500 gr verse tuinbonen
 • 1 citroen
 • 1 tuft van sla
 • 4 lepels olie
 • qb zout, peper en chilipeper
 • 50 gr wang
 • 2 uien

Instructies

 • We beginnen met het schoonmaken van de artisjokken, het verwijderen van de buitenste bladeren en het afsnijden van de uiteinden. Verdeel ze in tweeën, verwijder de binnenste stoppels en snijd ze in partjes.

 • Doe ze in een kom met water en citroensap. We doppen de erwten en tuinbonen, wassen daarna de sla grondig en snijden deze grof.

 • In een steelpan gieten we de olie, dungesneden lente-uitjes en in blokjes gesneden spek of guanciale. Als we geen lente-uitjes hebben, kunnen we ui gebruiken.

 • Na een paar minuten voegen we de uitgelekte artisjokken en zout toe. We dekken af en laten alles verwelken. Vervolgens voegen we de erwten, tuinbonen, peper en Spaanse peper toe. We bedekken het geheel met een deksel en laten het 10 minuten op een zacht vuurtje koken.

 • Nadat de tijd verstreken is, voegen we ook de gesneden sla toe aan de pan. We koken verder tot de blaadjes zacht worden.

 • Zodra alles perfect gaar is, serveer je het gerecht gloeiend heet!

Wat te serveren bij artisjokken en doperwten alla romana

Dit gerecht met artisjokken en erwten in Romeinse stijl is een combinatie van delicate smaken en . Om het beste bij deze gerechten te passen, zijn er verschillende drankopties die de smaken kunnen aanvullen en versterken.

Een klassieke optie is een wijn. Een wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Vermentino kan een aangename frisheid en een kruidige noot bieden die goed samengaan met de smaken van artisjokken en erwten, en anders een lichte en fruitige rosé, zoals een Rosé uit de Provence of een

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.