Snacks

Chimichiurri Saus: Origineel Recept

93views

Vandaag breng ik je een verrukkelijke (en scherpe) originele versie.

Het wordt meestal gebruikt bij geroosterd vlees en vis. Het basisrecept bevat peterselie, knoflook, peper, chili, zout, olie en azijn. Er bestaan echter verschillende variaties op. Op sommige plaatsen in Latijns-Amerika wordt chimichiurri saus verrijkt met andere smaakmakers zoals tijm, oregano, laurier, basilicum en ui. De saus die ik nu aan jullie ga presenteren is een echte aanrader om je gerechten mee op smaak te brengen.

Je hebt nodig

 • 1 grote bos verse peterselie;
 • 6 teentjes knoflook;
 • 1 glas extra vierge olijfolie (250
  ml.);
 • Een half glas appelazijn (125 ml.);
 • 1 theelepel grof zout;
 • 1 theelepel peperkorrels (je kunt er
  verschillende soorten, niet alleen zwarte).
 • 1 kleine gemalen chilipeper.

voor het bereiden van de chimichiurri saus

chimichiurri saus

Pel eerst de 6 teentjes knoflook en was de peterselie in ruim water. Als die is uitgelekt en gedroogd, snijd je de twee ingrediënten in kleine stukjes met een goed mes. Pas op dat je ze niet te veel plet, we willen een chimichiurri saus maken die niet te rul is.

Doe de fijngehakte knoflook en peterselie in een glazen pot en voeg dan het zout, de peper en de Spaanse peper toe. Voeg als laatste de vloeistoffen toe, dat wil zeggen de azijn en olijfolie. Schud de pot goed (dicht) en bewaar hem minimaal twee dagen op een koele plek. Zo kunnen alle smaken zich goed vermengen. Bewaar het in de koelkast; hoe meer dagen er verstrijken, hoe meer de smaak je zal verrassen.

: Als je het bereidt om vis te kruiden, kun je de aangegeven hoeveelheid peterselie verhogen.

Zoals we al zeiden, is chimichiurri saus ideaal op vlees en vis, maar niets houdt het gebruik ervan tegen op gegrilde tomaten of om salades mee aan te kleden, tegenwoordig wordt het ook veel gebruikt in deze bereidingen.

Nieuwsgierigheid naar chimichiurri saus

Er wordt gezegd dat deze saus is uitgevonden door een Ierse soldaat genaamd Jimmy McCurry in navolging van een Argentijnse generaal. Deze laatste sympathiseerde met de zaak van de Argentijnse onafhankelijkheid. Omdat Jimmy McCurry’s naam moeilijk uit te spreken was, werd het vervormd tot chimichurri en vandaar de naam van deze specerij.

Lees ook

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.