Snacks

Chutney van pompoen en mandarijn

89views

Simpel gezegd bevat de chutney fruit of groenten plus suiker en azijn om de saus zijn eigen kenmerkende smaak te geven.

Chutney komt oorspronkelijk uit India en werd in de 17e eeuw naar Europa geïmporteerd. Het is vooral ontstaan uit de betekenis van het werkwoord en goed aangepast aan het Hindi equivalent van het werkwoord, namelijk juist omdat de traditie voorschrijft dat alle ingrediënten samen gepureerd moeten worden tot één mengsel.

Bij ons wordt het nog weinig gebruikt, maar de Engelsen maar ook de Fransen maken er onevenredig veel gebruik van als bijgerecht bij kazen, vlees en verschillende voorgerechten.

[adrotate banner=”18″]

De mandarijn heeft opmerkelijke therapeutische eigenschappen. Er wordt niets weggegooid uit de vrucht: de schil zit namelijk vol met (antioxidant principe) dat de eigenschap heeft huidveroudering te vertragen, en er wordt ook een essentiële olie uit de schil geëxtraheerd die angsten kan kalmeren en slapeloosheid en het vasthouden van water tegengaat.

De mandarijn is zeer rijk aan vitamine C, die essentieel is voor het reactief en alert houden van de hersenen, en is ook rijk aan vezels en caroteen en bezit ook veel B-vitamines en vitamine A, evenals een groot percentage ijzer, magnesium en foliumzuur. Gezien de aanzienlijke hoeveelheid vezels die de mandarijn bevat, is hij bijzonder goed voor het welzijn van de darmen en wordt hij aanbevolen in diëten omdat het een voedzame en licht verteerbare vrucht is. In tegenstelling tot andere citrusvruchten zijn de zaden van mandarijnen, zelfs als ze gekauwd worden, niet alleen onschadelijk maar leveren ze ook vitaminen.

Het vruchtvlees van mandarijnen (rijk aan vitamine C) is nuttig bij het voorkomen van verkoudheid en beschermt de slijmvliezen en haarvaten, vitamine P daarentegen bestrijdt het vasthouden van water en helpt bij het urineren; het bevat ook calcium, kalium en vezels, onmisbaar voor de botten en darmen en reguleert de bloeddruk.

Recept details

Zie ook

[adrotate banner=”18″]

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g pompoenen
  • 100 g volle rietsuiker
  • 4 mandarijnen
  • 2 uien
  • 100 ml appelazijn
  • 1 snufje zout
  • extra vierge olijfolie.
  • Gemberpoeder

Bereiding van mandarijnchutney

[adrotate banner=”18″]

Snijd de pompoen in kleine blokjes.

Snipper de ui, pers en zeef het sap uit 4 mandarijnen, fruit de ui met een beetje olie in een pan, voeg de pompoen toe en roer.

Voeg de gemberpoeder, suiker, sap en schil van de mandarijnen en azijn toe.

Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Roer af en toe en voeg zout toe (naar smaak), het mengsel moet tot de helft inkoken en een soort niet-homogene puree worden,

Laat het afkoelen en consumeer direct of bewaar het in een glazen pot.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.