Snacks

Gekonfijte tomaten (basisrecept)

85views

De , letterlijk ‘gekonfijte tomaten’, zijn er een die op vele manieren in de keuken kunnen worden gebruikt: om de , te bereiden en crostini, om canapés te garneren … of op zichzelf, als of . Gekonfijte tomaten zijn cherrytomaten die op smaak worden gebracht met kruiden, olie, zout en een beetje zout en ten slotte gedurende lange tijd op een lage temperatuur worden bewaard; op die manier verwelken de gekonfijte tomaten lichtjes en worden ze bijna gekarameliseerd, terwijl ze een zeer verrassende smaak behouden. Verrijk de gekonfijte tomaten met je favoriete kruiden: tijm en oregano zijn ongetwijfeld de beste, maar marjolein, munt en groene munt doen het ook goed. Gekonfijte tomaten kun je proeven en ook bewaren in olie. Als je ze nog nooit geproefd hebt, mis dan dit recept voor gekonfijte tomaten niet!

Recept voor gekonfijte tomaten

voor 4 personen (portiegrootte voor bijgerecht of voorgerecht)

  • 600 g cherry- of kerstomaatjes
  • 3 eetlepels suiker
  • Een mooie bos aromatische kruiden (tijm, oregano, munt, marjolein…)
  • Een snufje zout
  • Peper naar smaak
  • Een drupje olie

(voorbereiding: 10 min. koken: 1 uur 30 min.)

Om de tomaten te bereiden, begin je met ze goed te wassen en doormidden te snijden. Leg ze dan op een bakplaat bekleed met bakpapier, heel dicht bij elkaar en met de gesneden kant naar boven. Bestrooi ze met suiker. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met een beetje olie.

Hak de aromatische kruiden fijn (je kunt eventueel een ) en verdeel ze over het oppervlak van de tomaten. Bak ongeveer anderhalf uur in een voorverwarmde oven op 140° (geventileerd), tot ze licht verwelkt zijn en het oppervlak gekarameliseerd is.

Laat volledig afkoelen. Serveer de gekonfijte tomaten op zichzelf, als voorgerecht of bijgerecht, of gebruik ze als smaakmaker voor pasta en bruschetta.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.