Nagerecht

Geschiedenis van de cremino, de iconische chocolade uit Turijn

329views

Geschiedenis van een bon bon met drie chocoladelagen

Er was eens, en er is nog steeds, een typische Turijnse chocolade met een romige textuur en een absoluut hemelse smaak. Drie lagen puur genot voor de smaakpapillen. Een vierkante bon bon die mooi is om naar te kijken en lekker om te eten. We hebben het over de cremino.

In de stad van het verre 1858 hadden Ferdinando Baratti en Edoardo Milano, oprichters van de bekende banketbakkerij-liquoreria Baratti & Milano op Piazza Castello, een geniale intuïtie: een romige en onweerstaanbare vierkante chocolade in drie lagen maken. Hun bedoeling was iets te creëren dat de smaak van de Piemontese chocolaatjes met BGA zou versterken.

Het recept is al honderd jaar hetzelfde. Het geheim is de onweerstaanbare zachtheid en de afwisseling van laagjes gianduia en hazelnootcrème of

De oorsprong van de naam

De naam van deze chocolade is afgeleid van zijn superzachte textuur die doet denken aan een . Tegenwoordig is het een PAT-product, dat wil zeggen een erkend en beschermd traditioneel voedingsmiddel uit Piemonte. De productie ervan is niet het exclusieve voorrecht van één enkel bedrijf, maar er zijn verschillende productiebedrijven die zich ermee bezighouden en ze bevinden zich niet eens allemaal in de regio Piemonte.

De geschiedenis van de cremino is onlosmakelijk verbonden met die van de Piemontese kubusvormige chocolade in drie lagen, die in 1911 op de Esposizione Generale Italiana in Turijn werd gepresenteerd onder de naam

Het automobielbedrijf organiseerde vervolgens een wedstrijd voor Italiaanse meester-chocolatiers om een nieuw chocolademodel te creëren voor de lancering van de nieuwe auto, de Fiat Tipo 4. Majani won de wedstrijd met zijn chocolade met 4 lagen.

Het originele recept en moderne varianten

Vandaag de dag is het originele recept in het publieke domein. De chocolade bestaat uit een laag gianduja omgeven door twee buitenste lagen melkchocolade.

Tegenwoordig zijn er naast de klassieke smaak talloze variaties: lactosevrij, pistache, amandel of pure chocolade. Allemaal heerlijk en onweerstaanbaar.

Al meer dan een eeuw heeft de cremino nooit een crisisperiode gekend, integendeel, zijn faam groeit met sprongen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.