Nagerecht

Laten we Zelten ontdekken: een typische kerstcake die van dal tot dal verandert

396views

De ware geschiedenis van Zelten, het zoete brood van Trentino

Het kan niet missen onder de kerstboom. Deze heeft een nogal merkwaardige naam. De naam is namelijk afgeleid van het Duitse woord dat letterlijk vertaald soms of zelden betekent. De keuze van de naam is zeker niet toevallig, want het werd alleen bij zeldzame gelegenheden bereid en was op andere tijden van het jaar niet verkrijgbaar.

Lo is een wintergebak dat behoort tot de familie van de “Gedroogde vruchten”. Als je naar de hoofdingrediënten kijkt, is het gemakkelijk te begrijpen waarom het een typische bereiding is met gedroogd fruit, dat vooral in de winter in de valleien verkrijgbaar was.

Het recept voor deze kerstcake varieert enigszins van vallei tot vallei en zelfs van familie tot familie in dezelfde vallei, maar in principe zijn de hoofdingrediënten altijd hetzelfde:

Hij is niet altijd rond, maar kan ook hartvormig, ovaal, rechthoekig of stervormig zijn. Meestal heeft de Zuid-Tiroolse variant meer fruit, terwijl de Zuid-Tiroolse variant roggemeel gebruikt.

De taart van Saint Lucia

Oorspronkelijk, dat wil zeggen in de loop van de , werd het alleen en uitsluitend bereid ter gelegenheid van de of de Het werd echter gedurende de hele kerstperiode tot Nieuwjaarsdag gegeten.

Later werd de dag echter veranderd en bepaalde de traditie dat dit zoete brood op of rond die dag gebakken moest worden en nooit eerder.

Vanaf zijn oorsprong verenigde deze cake zich dus volgens het volksgeloof, als ongehuwde vrouwen tijdens de bereiding ervan baden, zouden ze een echtgenoot vinden en in het volgende kalenderjaar trouwen. Om deze rite te bekrachtigen werd er voor het bakken een teken op de taart getekend om de zegen van de Heer te verkrijgen.

Na de bereiding op de dag van , werd het in de voorraadkast bewaard en niet gegeten tot de dag van 25 december (volgens andere volksgeloven tot de dag van , 6 januari).

Het was gebruikelijk om deze cake te eten bij terugkomst van de mis in de kerstnacht. Het werd ook meestal aan toekomstige schoondochters gegeven door hun schoonmoeder.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.