Nagerecht

Licht en smakelijk dessert waar je niet op uitgekeken raakt, applaus gegarandeerd

331views

Met zijn combinatie van ladyfinger koekjes, koffie, mascarponecrème en cacao heeft tiramisu de smaakpapillen van veel mensen veroverd en zich over de hele wereld verspreid. In deze tekst verkennen we de geschiedenis van dit dessert en de manieren waarop het een traktatie is voor alle zoetekauwen, met de nadruk op één in het bijzonder, namelijk die zonder koffie!

Geschiedenis van tiramisu

Tiramisu, een van ’s werelds meest geliefde en bekendste desserts, heeft een fascinerende en vaak weinig bekende geschiedenis. Dit heerlijke dessert wordt beschouwd als een van de symbolen van de moderne Italiaanse patisserie en geniet grote internationale bekendheid.

Het woord ’tiramisu’ komt uit het dialect van Treviso, precies da, wat letterlijk ‘me optillen’ of ‘mijn lichaam versterken’ betekent. Deze term werd later in de vorige eeuw veranderd in ’tiramisù’. Interessant genoeg is tiramisù het op vier na bekendste buitenlandse woord in de Italiaanse keuken en het eerste woord dat met desserts wordt geassocieerd.

Theorieën en legendes over het ontstaan van het lichte en smakelijke dessert tiramisu

De oorsprong van tiramisu wordt toegeschreven aan de stad Treviso, . Volgens een lokale mondelinge overlevering zou het dessert zijn uitgevonden door een ingenieuze ‘maitresse’, of dame, van een plezierhuis in het historische centrum van Treviso.

Er wordt gezegd dat de eigenares van een oude herberg, later omgevormd tot een restaurant met de naam , dit afrodiserende en verkwikkende dessert creëerde om aan het einde van de avonden aan haar klanten aan te bieden, om hen op te frissen en eventuele huwelijksproblemen op te lossen wanneer ze terugkeerden naar hun families.

De legende vertelt dat wanneer mannen zich een beetje moe voelden aan het einde van een avond in het café, een mooie dame dit snoepje voor hen klaarmaakte en hen vermaande door te zeggen: ‘desso ve tiro su mi’, wat vertaald kan worden als ‘nu zal ik je optillen’. Vandaar

Ondanks verschillende theorieën en legendes over het ontstaan ervan, won tiramisu snel aan populariteit in heel Italië en de rest van de wereld, dankzij de onweerstaanbare smaak en de combinatie van ingrediënten zoals lieveheersbeestjes, koffie, mascarpone en cacao.

Tiramisù zonder koffie, een licht en smakelijk dessert

Deze variant van de klassieke tiramisu is perfect voor degenen die liever de aanwezigheid van cafeïne vermijden of gewoon willen experimenteren met nieuwe smaken. Het is een licht en smakelijk dessert dat het gehemelte verovert met zijn delicatesse.

De basis van deze lichte Tiramisu wordt gevormd door zachte chocoladekoekjes die in sinaasappelsap zijn gedrenkt. Je kunt jezelf verwennen met een ruime keuze aan sappen, c

Lichte en lekkere tiramisu zonder koffie

Je krijgt er geen genoeg van

Trefwoord Lichte en lekkere tiramisu zonder koffie

Ingrediënten

 • 1 banaan
 • 500 ml melk
 • 10 gr suiker
 • 3 dooiers
 • 60 gr suiker
 • 25 gr zetmeel
 • 1 oranje
 • 100 gr chocolade biscuits

Instructies

 • Laten we beginnen met het bereiden van deze koffievrije tiramisu door een banaan met een vork te prakken en te verkleinen tot een puree.

 • Doe nu de melk, 10 g suiker en de gepureerde banaan in een steelpan en meng goed. Doe ondertussen drie eierdooiers en 60 g suiker in een kom en klop goed.

 • We voegen 25 g maïzena toe terwijl we goed blijven roeren en als de melk warm is voegen we het mengsel met de eieren toe terwijl we goed blijven roeren tot het dik wordt.

 • Op dit punt persen we een sinaasappel uit om het sap te verkrijgen en in een tiramisuvorm doen we een laag van deze crème, dopen de chocoladekoekjes in het sinaasappelsap en leggen een laag koekjes bovenop de crème.

 • We bedekken met meer room en maken de hele vorm af. Tot slot doen we een laagje room en bestrooien het met chocoladeschilfers. Onze Tiramisu zonder koffie is klaar!

Tiramisu varianten

Naast het klassieke recept heeft tiramisu in de loop der jaren veel variaties ondergaan. Enkele populaire varianten zijn de , met de toevoeging van citroenschil of citroensap voor een twist. Een andere variatie is tiramisu alla, met de toevoeging van verse aardbeien of aardbeiensaus voor een zoete, fruitige noot. En er zijn nog veel meer creatieve variaties die in verschillende Italiaanse regio’s en over de hele wereld te vinden zijn.

Elke variant van tiramisu heeft zijn eigen unieke aantrekkingskracht, maar ze behouden allemaal .

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.