Nagerecht

Ontdek de beste toetjes om te eten in Puglia

339views

Cartellate

De eerste is gerelateerd aan de kersttijd en wordt gemaakt met eieren, gist, honing, kaneel en geraspte sinaasappelschil. Cartellate (of zoals ze gewoonlijk worden genoemd) zijn gebakken deegroosjes versierd met warme, gekleurde hagelslag. Ze zijn echt onweerstaanbaar! Sommige mensen doen er ook gehakte amandelen of walnoten in in plaats van gekleurde hagelslag als decoratie.

Pasticciotti leccesi

Pasticciotti zijn een grote klassieker uit de Apulische traditie. Ze kunnen op elk moment van het jaar gegeten worden en zijn overal in P te vinden, hoewel de beste (die gemaakt zijn volgens het originele recept) in Lecce en Galatina te vinden zijn.

Het zijn ovaalvormige doosjes gemaakt van kort deeg en gevuld met custard en zwarte kersen op siroop. Ze zijn heerlijk bij de koffie of als middagsnack.

Vingers van de Apostelen

Dit is een typisch Apulisch dessert dat meestal met Pasen of tijdens het carnaval wordt gegeten. Ze zien eruit als crêpes gevuld met ricotta en chocoladedruppels, vervolgens opgerold en bedekt met poedersuiker en kaneel. Ze zijn snel en heel gemakkelijk te bereiden.

Pugliesi flensjes

Scarcelle pugliesi zijn Apulische zoetigheden die mooi zijn om te zien en lekker om te eten. Ze komen oorspronkelijk uit de stad Manfredonia en worden bereid in de periode van Pasen. Ze worden gemaakt van kort gebak bewerkt met ammoniak en gedraaid in de vorm van een schelp. Ze zien eruit als paasnestjes. Soms worden ze ook gemaakt in de vorm van een konijntje of duif, niet alleen gevlochten. Ze worden bedekt met glazuur en hagelslag.

Saint Lucia’s ogen

Een van de meest iconische Apulische zoetigheden zijn de Sono, smakelijke donuts bedekt met wit glazuur (in Apulisch dialect slepp genoemd). Het zijn kruimelige koekjes om als ontbijt of tussendoortje te eten en zijn typisch voor de kerstperiode.

Calzoncelli pugliesi

Deze zoete panzarotti zijn ook typisch voor

Ze worden gemaakt met bloem, olie en witte wijn en zijn gevuld met zachte, geurige amandelspijs. Ze worden gebakken in kokende olie.

Zoete zuchten

In onze culinaire rondreis langs Apulische zoetigheden konden we de zoete zuchten, ook wel bekend als de tieten van nonnen, niet onvermeld laten.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.