Hoofdgerechten

Onwetende gricia: hoe je het romiger maakt met de trucjes van de Romeinse grootmoeder

410views

Gricia is een iconisch gerecht van de Eeuwige Stad. Het staat bekend als een van de armste en meest traditionele gerechten van de Eeuwige Stad en is een gerecht gemaakt met pasta, guanciale (varkenswang), Romeinse pecorino kaas en zwarte peper. De naam is afgeleid van , wat in het Romeinse dialect ‘grijs’ betekent, verwijzend naar de kleur van de guanciale zodra deze gekookt is.

De geschiedenis van gricia heeft zijn wortels in de , waar boeren en herders eenvoudige en beschikbare ingrediënten gebruikten om maaltijden te bereiden. Guanciale, dat gerookt wordt, was een goedkoop en gemakkelijk te bewaren stuk vlees, ideaal voor gezinnen met een laag inkomen. Pecorino Romano daarentegen, een kaas op basis van l, was een essentieel voedingsmiddel in landelijke gebieden, omdat schapen veel voorkomende dieren waren op lokale boerderijen.

Onwetende gricia, hier lees je hoe je het romiger kunt maken

Het is eenvoudig maar vereist vaardigheid in het doseren van de ingrediënten en in de manier waarop. De guanciale wordt in blokjes gesneden en in een pan gekookt tot hij knapperig wordt en zijn aromatische vet afgeeft. Daarna wordt versgemalen zwarte peper toegevoegd om het een vleugje pittigheid te geven.

De pasta, meestal spaghetti of rigatoni, wordt beetgaar gekookt en vervolgens in de pan gegooid met de guanciale en peper. Tot slot wordt geraspte pecorino romano kaas toegevoegd, die smelt en een heerlijke crème creëert die de pasta omhult.

Voor een perfecte gricia is timing cruciaal. Het is belangrijk dat de pasta en guanciale op hetzelfde moment klaar zijn voor het beste resultaat.

Onwetende gricia

Zo maak je het romiger met de trucjes van de Romeinse grootmoeder

Ingrediënten

  • 150 gr pasta
  • 40 gr wang
  • 25 gr pecorino

Instructies

  • Begin met het raspen van alle pecorino kaas en hak dan voorzichtig de guanciale fijn. De blokjes moeten even groot zijn, met een evenwichtige verhouding tussen vet en mager vlees voor een gelijkmatige consistentie.

  • Verwarm ondertussen wat gezouten water voor de pasta. Terwijl je wacht tot het water kookt, verwarm je de koekenpan waarin je de guanciale gaat koken. De pan moet heel heet worden.

  • Kook op dit moment de pasta. Leg de stukken guanciale in de pan en houd afstand tussen de stukken. Het vet zal smelten, terwijl het magere vlees knapperig wordt.

  • Zet het vuur uit en verwijder het knapperige deel van de guanciale. Het gesmolten vet moet in de pan achterblijven, maar zorg ervoor dat het vuur helemaal uit is. Giet de pasta af en voeg deze toe aan de pan met het vet. Roer alles door elkaar.

  • Voeg de guanciale en pecorino toe om de smaken te laten samensmelten. Serveer en werk af met een laatste snufje pecorino. Als je wilt, kun je ook een beetje peper toevoegen.

  • De ignorante gricia is nu klaar om van te genieten. Geniet ervan!

Wat te serveren bij gricia

Gricia is een gerecht uit de streek en vraagt om een drankje dat de sterke smaak kan begeleiden en in balans brengen. In Rome wordt robuust en gestructureerd vaak aanbevolen.

Beide wijnen worden gekenmerkt door een goede structuur, zachte tannines en een aromatisch boeket dat goed samengaat met de intense smaken van gricia. Hun fruitige en licht kruidige karakter zal de aroma’s en smaken van het gerecht helpen versterken.

Als je de voorkeur geeft aan een witte wijn, kun je kiezen voor een wijn die frisheid en zuren biedt om de rijkdom van de gricia te contrasteren. Deze witte wijnen hebben namelijk een levendige smaak en een delicaat aroma dat goed bij het gerecht past.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.