Nagerecht

Roscón de Reyes, de Spaanse zoete donut van de Drie Koningen voor Driekoningen

399views

In Spanje vieren families tussen eind december en begin januari urenlang feest met veel lekker eten. Een van de gerechten dat nooit ontbreekt is de Roscón de Reyes, een heerlijke en zoete donut van de Drie Wijzen, speciaal gemaakt voor Driekoningen.

Roscón de Reyes, de Spaanse donut voor Driekoningen

De heerlijke Roscón de Reyes is een van de populairste feestelijke zoetigheden in Spanje, die vaak als ontbijt of middagdessert wordt gegeten.

Het lijkt op een gigantische donut. Met een zoete en romige vulling binnenin en gekonfijt fruit dat de bovenkant siert, lijkt het op een kroon met juwelen.

Hoewel veel mensen het beschrijven als een cake, is het eigenlijk meer een (brioche-achtig) gebakje. De vulling kan variëren. Meestal hebben rosscones echter geen vulling of zijn ze gevuld met .

De geschiedenis van dit zoete kerstbrood

Ondanks de moderne associatie met de Drie Wijzen uit de Bijbelse traditie, heeft Roscón de Reyes verrassend heidense wortels.

De mensen bereidden vaak een soortgelijke cake voor het winterzonnewendefeest. Hun versie was een ronde cake met vijgen, dadels en honing.

Vanaf de 3e eeuw ontstond de traditie om een droge boon in de taart te bakken. De gelukkige persoon die toevallig het stuk met de boon kreeg, verdiende de titel “” en werd dan de hele dag als zodanig behandeld.

Terwijl de cake zich verspreidde en meer invloed kreeg in het Romeinse Rijk, werd het langzaam geassocieerd met de Dag van de Drie Koningen, de paar weken na de winterzonnewende. De eerste vermeldingen van wat later de Roscón de Reyes in Spanje werd, dateren uit de 12e eeuw.

Pas halverwege de 17e eeuw werd dit gebak populair: Koning Filips V koos het toen als zijn traditionele feesthapje.

De gewoonte werd geleidelijk aan steeds gewoner, totdat zelfs de lagere klassen Roscón de Reyes begonnen te eten op 6 januari. Het kwam ook in , tijdens de koloniale periode.

Anders dan in de Romeinse tijd, wordt tegenwoordig degene die de boon vindt, die ooit als een prijs werd beschouwd, niet langer als ‘koning’ beschouwd, maar gewoon als degene die het snoepje het jaar daarop moet kopen.

Op de winnende plak staat meestal een koning. De winnaar mag de papieren kroon dragen die meestal in de verpakking zit. Sommige taarten bevatten ook een klein beeldje van het kindje Jezus in plaats van de koning of – als alternatief – geliefde gezichten uit de populaire cultuur.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.