Snacks

Turkse’ pizza met witlof

435views

Pizza, het is bekend, is het populairste eten onder Italianen en wij zijn pizzaliefhebbers en -specialisten. In veel pizzeria’s is er niet meer alleen de Napolitaanse pizza of de klassieke pizza margherita, maar zijn er nog veel meer variaties. Pizza wordt nu met bijna alles erop en eraan gemaakt. Een die velen zal verleiden is de pizza met seizoenskruiden: dit combineert de echtheid van kruiden geplukt in het veld met de . Een speciaal recept kan in deze zin de , zijn die de meest verfijnde fijnproevers zal verbazen. Witlof is een wild kruid dat veel gebruikt wordt in de , vooral in de , zowel rauw (voor salades, bijvoorbeeld) als gekookt (om gekookte of gepureerde groenten te begeleiden). De witlofpizza combineert een traditioneel gerecht uit Campanië, dat altijd al een symbool van Italië is geweest, met een ingrediënt, witlof, dat bijzonder gewaardeerd wordt door veel culinaire fijnproevers, vooral de meer ervaren.

[adrotate banner=”17″]

Ingrediënten voor 4 porties

Voor de ‘Turkse’ pizza

  • 350 g maïsmeel
  • 1500 ml water (probeer natuurlijk bruisend mineraalwater)

Voor de vulling

  • 400 g witlof
  • 250 ml tomatensaus
  • 70 g tarwe-spierworst
  • 1 teentje knoflook
  • evo-olie
  • zout en peper naar smaak

De maïspizza bereiden

Bereid de polenta door 1,5 liter water aan de kook te brengen, giet dan het maïsmeel erbij en laat het ongeveer 1 uur koken, terwijl je roert met een hele grote lepel om te voorkomen dat er klontjes ontstaan. Als het koken klaar is, zul je merken dat de polenta begint los te komen van de pan, haal het eruit en bedek het met bakpapier, zorg ervoor dat het niet te dik is, (anders zal het te hard zijn om te eten na het koken in de oven).

Maak het witlof schoon, was het, laat het goed uitlekken en snijd het in stukjes van 1 cm. Kook het in gezouten water gaar en laat het goed uitlekken.

Hak de knoflook grof en fruit het in olijfolie. Giet het witlof erbij en sauteer het een paar minuten op hoog vuur, waarbij je het aan de kant houdt.

Snijd de tarwespierworst heel dun.

[adrotate banner=”18″]

Verdeel het met een lepel over de polenta in de pan. Herhaal de bewerking met het witlof, eerder gekookt en gesauteerd in een pan met olijfolie en knoflook, en leg er een reepje tarwespierworst op en besprenkel met olie. (indien gewenst ook na het rauwkoken).

Verwarm de oven voor op 200°C en bak de polentapizza 15 minuten, zodat hij knapperig en goudbruin wordt. Snijd hem in stukken zodra hij uit de oven komt en serveer hem warm.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.