Nagerecht

Puto Bumbong, kerstsnoepjes uit de Filippijnen

435views

De Filippijnen kennen een van de langste kerstseizoenen ter wereld, dat loopt van begin september tot eind december. Maanden van festiviteiten die worden ondersteund door een breed scala aan delicatessen, vaak kleurrijk, en – een van de meest populaire – is de gestoomde paarse rijstcake. Laten we samen enkele interessante feiten ontdekken over dit typisch Filippijnse gerecht en het proces waarmee het wordt bereid en vervolgens geserveerd aan degenen die het moeten eten.

Puto bumbong, het kerstsnoepje van de Filippijnen

Als je buiten een katholieke kerk staat tijdens de negen dagen durende mis in de aanloop naar kerstavond, zul je waarschijnlijk verkopers zien die dampende, felgekleurde snacks serveren aan de gelovigen die bij hun kraampjes stoppen.

De kleur wordt – meestal – bepaald door een kleverige stof die bekend staat als , en die natuurlijk donker bruinachtig paars wordt geverfd.

De bereiding duurt – meestal – enkele dagen, te beginnen met het weken van een mengsel van pirurutong en witte kleefrijst in zout water gedurende de nacht.

Het mengsel wordt vervolgens vermalen (met een molen of keukenmachine) en opgehangen om te drogen. Zodra het een vochtige consistentie heeft bereikt, wordt het rijstmengsel + gegoten in , of bamboe buizen, en gestoomd totdat het een diepe paarse kleur krijgt.

Een dessert dat moet worden gegeten als het nog warm is

Nadat de rijst uit de buisjes is gehaald, leggen de verkopers een aantal cilinders op een bananenblad, smeren ze royaal in en bedekken ze met wat vers geraspte kokos en muscovadosuiker, waaraan latik en panucha worden toegevoegd.

Diners worden ook aangemoedigd om meteen te eten, door de verkoper die het dessert heeft bereid, omdat puto bumbong een snack is die het beste heet kan worden gegeten.

Hoewel het nog steeds mogelijk is om veel traditionele puto bumbong te vinden, gebruiken veel verkopers – tegenwoordig – (paarse yam) omdat pirurutong wat moeilijker te vinden is.

Sommigen, in de hoop de toon te intensiveren, voegen er een toe aan het mengsel, hoewel dit – over het algemeen – wordt afgekeurd. Het maakt echter niet uit hoe men – in feite – de paarse kleur bereikt.

Inderdaad, het gerecht – met zijn schoonheid en heerlijkheid – verspreidt zeker kerstvreugde onder iedereen die het weet te proeven tijdens het lange Filippijnse kerstseizoen.

Als je dus op reis gaat naar de Filippijnen, mag je dit dessert zeker niet missen, want het is echt een van de lokale delicatessen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.