Nagerecht

Vaniljekranse, Deense vanillekoekjes

410views

Deens is een zoet koekje met de smaak van vanille en amandelen. Dit recept dateert uit 1866 en is populair in de oude stad van , in Denemarken. De oude stad is een openluchtmuseum, omdat het toeristen – en burgers – inzicht geeft in de Deense geschiedenis. Laten we samen enkele interessante feiten over deze Scandinavische lekkernij ontdekken.

Vaniljekranse, Deense vanillekoekjes

Kerstkoekjes zijn een belangrijk onderdeel van . Zoet en smakelijk eten vult de tafels op elk traditioneel kerstfeest, en het Deense boterkoekje is een van de lekkernijen die zeker niet mogen ontbreken als het om Kerstmis gaat. Een koekje met een Scandinavische smaak, kruimelig, zoet en lekker.

In Deense steden was het – voor het midden van de vorige eeuw – gebruikelijk om een eigen oven te hebben, vanwege het brandgevaar dat daaruit kon voortvloeien, maar vanaf het midden van de vorige eeuw werd het gietijzeren fornuis gemeengoed in Deense huizen. Hierdoor konden burgers gaan bakken en cake en koekjes maken, waaronder de .

In het centrum van de stad wordt de oude versie – die dateert uit 1866 – gebakken, maar in kruidenierswinkels kun je een .

Het oude recept gebruikt: het grootste verschil zit hem vooral in de amandelen, maar ook in het uiterlijk van de moderne versies, dat verschilt van die van vroeger.

De oude heeft namelijk een rustieker uiterlijk, terwijl de moderne een preciezere vorm heeft, omdat hij machinaal wordt gevormd. Het oude recept is daarom perfect om thuis te maken, omdat er geen vormmachines voor nodig zijn.

Waarom hebben ze een gat in het midden?

Waarom hebben Deense vanillekoekjes een gat in het midden? Dit is een vraag die ongetwijfeld velen zichzelf hebben gesteld en waar een duidelijk antwoord op is.

Ten eerste zorgt de vorm van het koekje ervoor dat het knapperiger en rijker van smaak is.

Ten tweede heeft het gat een: in de oudheid was het gebruikelijk om de kerstboom te versieren met zoetigheden, waaronder vanillekoekjes.

Nadat ze rond de boom hadden gedanst en kerstliederen hadden gezongen, vonden de kinderen een kleine lekkernij in de boom waarmee ze zichzelf konden vermaken en hun smaakpapillen konden verzoeten.

De ingrediënten van het recept

Deze koekjes hebben een heel eenvoudige ingrediëntenlijst (slechts zes ingrediënten, om precies te zijn). De boter is het belangrijkste en moet van goede kwaliteit zijn.

Dan is er de suiker, die het deeg zoet maakt, het ei, dat de koekjes zacht houdt, en de bloem, die alle ingrediënten bij elkaar houdt. Om het recept af te maken zijn er tot slot de .

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.