Hoofdgerechten

Wij volgen het Mediterraan dieet met deskundig advies

42views

Wij weten al lang dat de Mediterraans diëet zo blijkt, maar zelden – in de legitieme trots om te behoren tot een land dat rijk is aan kostbare ingrediënten die onze keuken uniek hebben gemaakt – vragen we ons af of dit de keuken is die we echt volgen. Welnu, het antwoord is nee, tenminste in de overgrote meerderheid van de gevallen. Stefano Vendrame, voedingsbioloog en auteur van het boek, bevestigt het bewijs Voedselvallen. Wat is er misgegaan met ons dieet en hoe kunnen we dit oplossen? (Longanesi, 300 pagina’s, 18 euro, vanaf 23 april in de boekhandel). Eén van de thema’s die in het boek aan bod komen, is juist het mediterrane dieet. “Het probleem is in de eerste plaats om precies te definiëren waaruit het precies bestaat, omdat velen het hebben bestudeerd, maar niemand aanspraak kan maken op auteursrechten, dus iedereen heeft de neiging het te gebruiken als synoniem voor een gezond dieet zonder de contouren ervan precies te definiëren.”

Wat is het mediterrane dieet precies?

Het begon allemaal vanuit de studies van de Amerikaanse wetenschapper Ancel-sleutels in de jaren vijftig, eerst op Kreta en later in Zuid-Italië, precies in Pioppi, in , waar hij lange tijd gefascineerd was door het eenvoudige leven van de lokale bevolking. In beide gevallen voedden we ons destijds voornamelijk met de , met de vers geoogste vissoorten, met de vissoorten als we ze konden vangen, met het zeldzame wild als de jacht geluk had, met de , met het brood verkregen uit ongeraffineerde meelsoorten . Bovenal verhuisden we veel om in de open lucht te werken en aten we weinig vanwege de armoede. Dit is in grote lijnen wat een gezonde levensstijl is. «Over het algemeen is het mediterrane dieet evenwichtig en gevarieerd, ook al is voor sommigen een bepaalde consumptie van vlees en zelfs gezouten vlees toegestaan, terwijl dat voor anderen niet is», vervolgt Vendrame. “Of, nogmaals, als sommige wijn bevatten, en vele anderen in plaats daarvan beweren dat alcohol niet inbegrepen is.” Een van de meest herkenbare kenmerken is echter “de consumptie van fruit, groenten, peulvruchten en volle granen”. Dat is alles: we weten inmiddels allemaal heel goed dat dit het dieet is dat we moeten volgen.

Hoe Italianen echt eten

In plaats daarvan is ons dieet vandaag de dag “het dieet dat gemeenschappelijk is voor alle westerse landen, geboren in de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog, metindustrialisatie van voedsel die de markt is binnengedrongen, een markt die wordt gekenmerkt door een zeer hoge consumptie van vlees, vetten, zout en geïsoleerde zetmeelsoorten, d.w.z. suikers en geraffineerde koolhydraten. Tegen een verminderde consumptie van peulvruchten, volle granen en vis.” Tegenwoordig lijkt het Japanse dieet bijna ‘mediterraan’, ‘dat in feite veel evenwichtiger is, ook al bevat het geen olijfolie, maar aan de andere kant is het rijk aan , waar bij sommige soorten de aanwezigheid van jodium, selenium en omega 3 is niet te verwaarlozen.” Kortom, Italiaan zijn is niet voldoende om op te scheppen over zijn dieet, vooral als daar regelmatig “lasagne met vleessaus, tortellini, worstjes en rijpe kazen” in zit, want dit zijn zeker uitmuntendheden van onze traditie die wereldwijd wordt toegejuicht en waar we terecht van kunnen spreken. trots, maar ze hebben niets te maken met de sobere stijl van de oorsprong die ons over de hele wereld beroemd heeft gemaakt op het gebied van gezondheid.

Terug naar balans

In de jaren tachtig kwamen de onderzoeken naar het mediterrane dieet samen in het beroemde , om in één oogopslag de juiste hoeveelheid van de individuele groepen te kunnen weergeven. , is het uiteindelijk zo geworden: aan de basis staan ​​veel groenten, wat fruit en bij voorkeur volkoren granen. Naar boven vindt u melk en zuivelproducten met een laag vetgehalte, zoals , opgenomen in 2-3 porties van 125 ml per dag; extra vierge olijfolie als smaakmaker bij uitstek, voornamelijk rauw te gebruiken (ongeveer 3-4 eetlepels per dag) samen met knoflook, ui en in plaats van zout; noten en olijven, in één of twee porties van 30 gram. Bijna bovenaan de piramide staan ​​de voedingsmiddelen die we wekelijks moeten consumeren: het zijn de voedingsmiddelen die voornamelijk eiwitten bevatten, waaronder, zoals we al zeiden, we de voorkeur moeten geven aan vis en peulvruchten, met elk minstens twee porties per week; gevogelte (2-3 porties), eieren (1 tot 4 per week), kazen (niet meer dan een paar porties van 100 g, 50 g indien rijp). Tenslotte verschijnen bovenaan de voedingsmiddelen die met mate moeten worden geconsumeerd: twee porties of minder per week voor rood vlees (100 g); gezouten vlees, maximaal één portie (niet meer dan 50 g). Tenslotte de desserts: zo min mogelijk.
Stefano Vendrame stelt een minder complex rekensysteem voor: «Verdeel het gerecht gewoon in vier delen: in het eerste plaats ik de eiwitbron, in het tweede de koolhydraatbron; de laatste twee zijn in plaats daarvan bedoeld voor groenten”. Een uitstekend systeem om niet alleen alle stoffen te leveren die nodig zijn voor het lichaam, maar ook om de totale dosis voedsel te verminderen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.