Nagerecht

Zoetigheden om te maken op Driekoningen: de lekkerste

417views

Italië staat bekend om zijn geschiedenis en cultuur, maar ook om zijn lokale culinaire tradities, die per regio verschillen. Elke regio maakt tijdens de festiviteiten een verscheidenheid aan typische zoetigheden. En sommige daarvan zijn verbonden met de dag van de Befana, die elk jaar op 6 januari valt.

Driekoningen op 6 januari

De Driekoningen is een traditionele figuur in de Italiaanse folklore, geassocieerd met het feest van de Driekoningen, dat gevierd wordt op 6 januari. Deze traditie is wijdverspreid in heel Italië en heeft oude wortels, waarin zowel christelijke als heidense invloeden gemengd zijn.

Deze figuur wordt vaak afgebeeld als een vriendelijke oude vrouw, een beetje sjofel, met een akele neus en eenvoudig gekleed. Ze wordt meestal afgebeeld op een bezem, wat doet denken aan een heks, maar in tegenstelling tot de heks is de Befana een figuur.

Volgens de bekendste legenden vroegen ze op hun reis om het kindje Jezus te vinden de weg aan een oude vrouw. Ze weigerde mee te gaan, maar kreeg later berouw en probeerde hen te vergezellen door snoep te brengen.

Omdat ze hen niet kon vinden, begon de Befana snoep uit te delen aan de kinderen die ze tegenkwam, in de hoop dat een van hen Jezus zou zijn.

Het is een traditie dat de Befana in de nacht van 5 op 6 januari de huizen bezoekt om snoep, snoep en kleine cadeautjes achter te laten in de sokken van kinderen die zich goed hebben gedragen gedurende het jaar, of kolen (vaak zoet, eigenlijk gekleurde suiker) aan degenen die stout en ondeugend zijn geweest.

De Befana vertegenwoordigt in ieder geval een afscheid van het oude jaar en daarmee een welkom aan het nieuwe. In sommige gevallen symboliseert ze ook de en de, zoals snoep en speelgoed.

De zoete specialiteiten van Befana dag

Elke Italiaanse regio viert de Befana met haar eigen . In , bijvoorbeeld, bereiden ze de , een ronde focaccia die lijkt op een pizza Margherita en ouder is dan Panettone en .

In , in de Levante, genieten de mensen van de , koekjes in combinatie met zoete wijn, terwijl ze in de Ponente de voorkeur geven aan de .

In , wordt het gevierd met “”, een oude cake gemaakt van geel meel en gedroogd fruit, terwijl ze in Toscane de , koekjes typisch voor Lucca en Viareggio bereiden.

De , cakejes gevuld met jam en gedroogd fruit worden aangeboden, terwijl het in la wordt gevierd met de klassieke .

Dit zijn natuurlijk maar een paar van de lekkernijen die kunnen worden geproefd op Driekoningen: de Italiaanse keuken is in feite gevarieerd en biedt veel ideeën voor deze speciale dag, vooral voor kinderen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.