Hoofdgerechten

Alles over coeliakie: wat het is, symptomen, voeding

40views

Van 11 t/m 19 mei is dat zo Nationale Coeliakie Weekgeorganiseerd doorItaliaanse Coeliakie Vereniging (AIC) die in Italië jarenlang een referentiepunt is geweest voor mensen die aan deze aandoening lijden. Doel: het publiek informeren en bewust maken met een reeks ad-hocevenementen en initiatieven gericht op het begrijpen van de ziekte. Volgens de laatste schattingen van het Ministerie van Volksgezondheid (gegevens uit 2020) zijn er in ons land iets meer dan 200.000 coeliakiepatiënten, maar in werkelijkheid zou dit aantal zelfs het drievoudige kunnen zijn. In feite zijn er maar liefst 400 duizend mensen die symptomen hebben, maar wachten op een diagnose. “De aandoening lijkt te groeien, maar alleen omdat er vandaag de dag vergeleken met jaren geleden meer aandacht en een beter bewustzijn is voor deze ziekte en er meer diagnoses worden gesteld, en niet, zoals vaak wordt gedacht, vanwege een grotere consumptie van rijk voedsel aan gluten. ” hij zegt Susanna Neuhold, Voedselmanager van de Italiaanse Coeliakievereniging. “In feite is er geen epidemiologisch bewijs dat het de afgelopen jaren is toegenomen, laat staan ​​een directe correlatie tussen glutenconsumptie en de ontwikkeling van coeliakie. Met andere woorden: je wordt niet coeliakie omdat je voedsel eet dat gluten bevat, maar alleen omdat je een genetische aanleg hebt. Wat ook bekend is, is dat je op elke leeftijd coeliakie kunt krijgen, zelfs als volwassene, en dat de ziekte meer vrouwen treft, met een incidentie die gelijk is aan het dubbele van die bij mannen”, legt de deskundige uit. Maar wat zijn de meest voorkomende symptomen? Hoe wordt de diagnose gesteld en zijn er behandelingen? Dit is wat u moet weten over deze aandoening.

Wat zijn gluten

«Gluten is niets meer dan een eiwit dat aanwezig is in sommige soorten, zoals tarwe, tarwe, rogge, maar ook gerst, spelt, spelt, triticale en hun derivaten. Dit eiwitcomplex bevat prolamine, wat een giftig effect heeft bij mensen die lijden aan coeliakie”, zegt Susanna Neuhold.

Wat is coeliakie

«Coeliakie, ook wel coeliakie genoemd, is een chronische ontsteking van de dunne darm, het eerste deel van de darm dat verantwoordelijk is voor het afbreken van voedingsstoffen die in voedsel aanwezig zijn, zodat ze kunnen worden opgenomen. Deze aandoening wordt veroorzaakt door de inname van gluten bij genetisch gepredisponeerde individuen.”

Hoe het zich manifesteert: de symptomen

«Coeliakie kan zich met heel verschillende symptomen manifesteren. Naast diarree die gepaard gaat met overmatig gewichtsverlies of, omgekeerd, constipatie, kunt u last hebben van buik- en darmpijn; deze laatste komen vooral voor bij kinderen en minder bij volwassenen. Bovendien wordt coeliakie vaak geassocieerd met andere auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis en verschillende aandoeningen, waaronder spierzwakte, gewrichtspijn, aften, huidveranderingen en vele andere, waaronder vrouwelijke onvruchtbaarheid en herhaalde miskramen.

Wat zijn de oorzaken

“Zowel genetische factoren die vatbaar maken voor de ziekte als omgevingsfactoren, in het bijzonder de inname van gluten, dragen bij aan het ontstaan ​​van coeliakie. Tot op heden is de oorzaak van de genetische component niet volledig bekend. Wat is gezien, is dat de ziekte een zekere bekendheid geniet en dat de prevalentie onder eerstegraadsverwanten ongeveer tien keer hoger is dan onder de algemene bevolking. Met andere woorden: degenen die een ouder hebben met coeliakie hebben een groter risico om het te ontwikkelen, maar het is niet vanzelfsprekend dat zij het zullen ontwikkelen.”

Coeliakie, intolerantie en gevoeligheid voor gluten: wat is het verschil?

«Coeliakie en glutenintolerantie zijn synoniem. Glutengevoeligheid, ook wel glutengevoeligheid genoemd, is een andere aandoening. Op dit moment onderzoekt de wetenschappelijke gemeenschap of het al dan niet een echte pathologie is en wat de mechanismen zijn die deze veroorzaken. In tegenstelling tot coeliakie veroorzaakt het in feite geen laesies aan het darmslijmvlies, maar alleen gastro-intestinale stoornissen; maar ook vermoeidheid, concentratieproblemen en vele andere. Momenteel wordt glutengevoeligheid uitsluitend klinisch gediagnosticeerd. In feite zijn er tot op heden geen genetische of serologische tests, wetenschappelijk bewezen, die ons kunnen vertellen of we al dan niet door deze aandoening worden getroffen.”

Hoe de diagnose tot stand komt: de tests die moeten worden uitgevoerd

“Het onderschatten van de symptomen van coeliakie wanneer ze verschijnen, kan tot ernstige gezondheidscomplicaties leiden. Om er zeker van te zijn dat u aan de ziekte lijdt, is de eerste stap het contact opnemen met een specialist en bloedonderzoek ondergaan om te zoeken naar anti-transglutaminase (anti-tTG) en anti-edomisium (EMA) antilichamen van de IgA-klasse, naast het totale IgA-gehalte. meting. Als het resultaat positief is, ondergaat de patiënt via endoscopie een biopsie van het slijmvlies van de dunne darm om atrofie van de darmvlokken vast te stellen, een aandoening die omkeerbaar is na maandenlange onthouding van gluten uit het dieet. Bij positieve antilichaamtesten, maar geen verandering van het darmslijmvlies, spreken we van mogelijke coeliakie. Dit laatste komt steeds vaker voor, vooral als er al eerstegraads familieleden zijn die getroffen zijn door coeliakie, diabetes of andere auto-immuunziekten.”

Hoe het te behandelen: het glutenvrije dieet en te vermijden voedingsmiddelen

«Op dit moment zijn er geen specifieke medicijnen om coeliakie te behandelen. De enige remedie die momenteel beschikbaar is, is sluit gluten uit uw dieet. Daarom moeten degenen die er last van hebben, na de diagnose alle voedingsmiddelen elimineren die dit eiwit bevatten, zoals sommige granen en hun derivaten, waaronder suiker en koekjes. We moeten ook aandacht besteden aan al die voedingsmiddelen die het in kleine hoeveelheden kunnen bevatten, bijvoorbeeld als gevolg van de aanwezigheid van op gluten gebaseerde verdikkingsmiddelen of als gevolg van accidentele besmetting, bijvoorbeeld wanneer andere producten die het bevatten in dezelfde industriële fabriek worden gemaakt. Dus vleeswaren, jus, sauzen, kant-en-klaarmaaltijden inclusief minestrone, groentedranken, fruit- of gearomatiseerde yoghurt, oploskoffie of thee. En nogmaals, cacaopoeder, snoep, chocolade, ijs en vele anderen.”

Tips voor glutenvrij winkelen

«Als u aan coeliakie lijdt, kunt u de website raadplegen om er zeker van te zijn dat u geschikte producten kooptABC voor het glutenvrije dieet. Dit is een gedetailleerde lijst van voedingsmiddelen, onderverdeeld in “toegestaan” (dat altijd geconsumeerd kan worden), “verboden” (dat nooit geconsumeerd mag worden) of “risicovol” (waarvoor het noodzakelijk is om de afwezigheid van gluten te garanderen). In het laatste geval zal een zorgvuldige lezing van het etiket nog steeds voldoende zijn: de aanwezigheid van Spiga Barrata, een geregistreerd handelsmerk van AIC, of ​​van de term “glutenvrij”, gereguleerd op EU-niveau, geeft volledige garantie voor de veiligheid van het product”.

Is het goed om gluten uit je dieet te weren als je geen coeliakie hebt?

«Wie niet aan coeliakie lijdt, heeft geen baat bij een glutenvrij dieet. Als u zelfstandig een glutenvrij dieet volgt, kan het onmogelijk worden om coeliakie correct te diagnosticeren als u nog niet wist dat u eraan lijdt, waardoor u in de toekomst aan zelfs ernstige complicaties wordt blootgesteld. Een andere valse overtuiging is dat het uitsluiten van gluten uit je dieet ervoor zorgt dat je afvalt. Net als bij andere soorten voedsel zijn ze uitsluitend afhankelijk van de kwantiteit en voedingskwaliteit van het specifieke voedsel dat gewoonlijk wordt geconsumeerd, en niet van één enkele voedingsstof zoals gluten.”

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.