Hoofdgerechten

Als je genoeg hebt van polenta, maak dan deze versie met seizoensgroenten en een verrassend ingrediënt.

43views

De polentadat bescheiden maar troostrijke gerecht, heeft zijn wortels in de culinaire geschiedenis van Italië, specifiek in de noordelijke regio. Voordat maïs het hoofdingrediënt werd na de ontdekking van Amerika, werd polenta gemaakt van andere granen zoals tarwe en gerst. Dit basisvoedsel, in het oude Rome bekend als ‘puls’ of ‘pulmentum’, was een essentieel onderdeel van het dieet van de Romeinse legioenen.

Met de komst van maïs in Europa werd de polenta begon de vorm aan te nemen die we nu kennen, hoewel het niet onmiddellijk werd geaccepteerd. In Italië werd de maïsteelt wijdverspreid in de 17e eeuw, begunstigd door het vochtige klimaat in het noorden van het land. Polenta diversifieerde zich in verschillende vormen, zoals polenta gialla, gemaakt met gele maïs; polenta bianca, met kastanjemeel; en donkere versies, met een boekweitbasis. Elke regio van Italië heeft zijn eigen versie, aangepast aan de lokale tradities en producten.

Met de Italiaanse immigratie naar Argentinië polenta een nieuw thuis, waar het een geliefd gerecht werd, aangepast aan de lokale smaak, vaak geserveerd met verse kaas en bolognesesaus. Ondanks zijn eenvoud kost een goede polenta tijd en moeite om te bereiden, waardoor het een gerecht is dat gewaardeerd wordt om zowel zijn smaak als voedingswaarde.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes water
  • 1 kop pompoenpuree
  • 1 kop maïsmeel/polenta
  • 120 g geraspte lichte port salut kaas / geraspte vetvrije roomkaas
  • kruiden: zout, peper en 1 eetlepel kerrie.

Bereiding:

Om hiermee te beginnen polentaVoeg in een steelpan 2 kopjes water en de pompoenpuree toe en meng goed. Breng op smaak met zout, peper en kerrie; denk eraan dat deze kruiden de smaak van je gerecht verdiepen.

Zodra het aan de kook is, voeg je de polenta druppelsgewijs toe, terwijl je ondertussen krachtig roert: het is de bedoeling dat de polenta gaar wordt, maar zijn romigheid niet verliest..

Voeg nu geraspte kaas toe in de vorm van regen, om de smaak van deze bereiding te accentueren, maar ook de romigheid. Meng en serveer.

Zonder twijfel is dit een recept van polentaheel eenvoudig, maar vooral heerlijk. Deze keer krijg je een compleet vernieuwde traditionele polenta op tafel, maar met dezelfde romigheid als altijd.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.