Nagerecht

De Napolitaanse baba in een veganistische versie

200views

Jaren geleden was er een liedje dat ging van ‘il e una cosa seria’, en als ik de bereiding van deze Napolitaanse taart evalueer, zou ik zeggen dat het inderdaad waar is, niet eenvoudig om te maken, gedrenkt in likeur, en met nauwgezette stappen de beste banketbakker waardig.

We stellen dit recept voor zonder eieren en met plantaardige boter, maar nog steeds even lekker als de klassieke gebakjes van vroeger uit onze rijke Zuid-Italiaanse gebakstraditie.

Recept van de veganistische Napolitaanse Baba

Moeilijkheidsgraad: moeilijk.

Voorbereidings- en realisatietijd: 40 minuten + 2 uur 30 minuten.

Seizoensgebondenheid : het hele jaar door

Regio : Campanië

Ingrediënten voor 20 babas

  • 400 g ’00’ meel
  • 300 van aardappelzetmeel
  • 40 g biergist
  • 560 g sojaboter of ongeharde margarine
  • 250 ml rijstmelk

Voor de likeursiroop

  • 600 g rietsuiker
  • 200 ml rum

De Baba bereiden

Combineer de bloem en het zetmeel in een grote kom.

Neem 1/3 (ongeveer 160 g) en kneed dit met de biergist verdund in 4 eetlepels lauw water. Kneed met je handen tot een gelijkmatig deeg, dat je 30 minuten laat rijzen.

Voeg vervolgens de rest van de bloem, beetje bij beetje de melk en de in blokjes gesneden boter (of margarine) toe aan het deeg en roer krachtig met een houten lepel om alle ingrediënten goed te mengen.

Vet de babavormen voorzichtig in met een beetje plantaardige boter of margarine en giet het mengsel erin, tot een hoogte van 1 cm onder de rand.

Laat 2 uur staan

Bak ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven op 200°C tot het oppervlak goudbruin is.

Bereid ondertussen de siroop: los de suiker op in een steelpan met 300 ml water en breng aan de kook tot de siroop begint in te dikken. Laat 10 minuten afkoelen en voeg dan de rum toe.

Giet met een pollepel de siroop over de baba tot het goed is opgenomen.

Laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer.

5 geheimen voor een echte banketbakker

Te nat, te droog, te los of te stevig … kortom, als het op baba aankomt, gaan de meest veeleisende fijnproevers uit hun dak! Assunta Pecorelli, foodblogger uit Cilento en van Napolitaanse afkomst (www.lacuocadentro.com) onthult de kneepjes voor het maken en herkennen van een ambachtelijke baba.

Gebruik een sterke bloem

Een goed meel voor professioneel gebruik van ongeveer 350 W is ideaal. Als je zo’n product niet op de markt kunt vinden, kun je gemakkelijk Manitoba bloem gebruiken door het te mengen met een 20% vetarme bloem (L 170), die normaal wordt gebruikt om koekjes en cakes te maken.

Volg de instructies in het recept

Het deeg voor Babà is erg vochtig en vereist veel aandacht tijdens de verschillende stappen. Volg de doseringen in het recept en de volgorde waarin de ingrediënten worden toegevoegd. Kneed het deeg tot het een elastische consistentie heeft bereikt. Je zult merken dat het klaar is als je eraan trekt, het zal langer zijn zonder te breken. Op dit punt kun je stoppen.

Neem een blender

De mixer helpt je tijdens de bewerkingsfasen. Dit betekent niet dat je het deeg met de hand kunt bereiden. Voor een optimale grip stel ik voor dat je de schaal met één arm vasthoudt, waarna je het mengsel met een krachtige beweging van je vrije hand kunt bewerken om het strak te maken. Ik heb ooit Babadeeg met de hand gemaakt. Het dessert was erg lekker, maar ik moet bekennen dat het me een hele week pijn heeft gekost!

Let op de temperatuur van het bad

Als de baba 30-40 minuten heeft gekookt, moet je koud water gebruiken, als je hem een tijdje of de avond ervoor hebt gekookt, gebruik dan wat heet of lauw water, maar geen kokend water. Laat de baba zachtjes weken

In het geval van de donutvormige baba raad ik je aan om hem in een bak te doen die breder is dan de vorm die gebruikt wordt om te bakken. Prik met een lang spit een paar keer in de cake en giet dan de siroop over het hele oppervlak.

Door de eerder geboorde gaatjes kan de vloeistof diep doordringen en de hele kruimel volledig doordrenken. De cake zal vochtig zijn wanneer de vloeistof eruit begint te lopen.

Op dit punt kun je de cake op een serveerschaal leggen en de overtollige vloeistof opvangen om later opnieuw te gebruiken. Als je een portie Baba hebt bereid, neem deze dan één voor één en dompel deze in een kom met water. Druk zachtjes met je hand en laat de druk los: de cake absorbeert de vloeistof als een spons.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.