Hoofdgerechten

Focaccia als ontbijt? “Een goed idee”, zegt de voedingsdeskundige

38views

Eet daar focaccia als ontbijt het is een eeuwenoude Chinese traditie, en – verrassing – blijkbaar een van de gezondste ter wereld. Daarin dopen ze het in cappuccino in plaats van de croissant. Bereid met water, bloem, zout, gist en extra vergine olijfolie, is focaccia, op de juiste manier geconsumeerd en zonder de hoeveelheden te overschrijden, een uitstekend alternatief voor industrieel gebak zoals snoep en koekjes. “Als het volgens de traditie wordt bereid met eenvoudige en minimaal ingewikkelde ingrediënten, wordt de ochtendmaaltijd gezonder”, aldus de voedingsdeskundige Valentina Schiro. «In feite levert het koolhydraten die je lang verzadigd houden, vitamines, vooral uit groep B, die de stofwisseling van vetten, suikers en eiwitten bevorderen en helpen bij het verkrijgen van energie, en ‘goede’ vetten, verbonden met hart en hersenen gezondheid”.

Focaccia? Beter dan toast

Vergeleken met beschuiten, croissants en koekjes, focaccia als ontbijt heeft een groter verzadigend vermogen. «Het bevat geen eenvoudige suikers zoals sucrose, de klassieke witte poedersuiker, die de pieken bevordert van degenen die verantwoordelijk zijn voor plotselinge hongeraanvallen. Focaccia levert in plaats daarvan complexe koolhydraten die langzaam energie aan het lichaam geven en helpen de bloedsuikerspiegel beter te reguleren”, legt voedingsdeskundige Valentina Schirò uit. Indien bereid met volkoren dan heeft het een extra voordeel. «Het levert een grotere hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels op. Met deze laatste kunt u de opname van suikers vertragen en het gevoel van verzadiging verlengen, waardoor de eetlust in de ochtend afneemt. Een ander voordeel van focaccia is dat het wordt bereid met extra vergine olijfolie die rijk is aan “goede” vetten, in plaats van reuzel, boter of palmolie, zoals te vinden in industrieel gebak. Deze laatste kunnen gehydrogeneerde vetten bevatten, die bij overmatig gebruik leiden tot een verhoging van het “slechte” cholesterolgehalte, ten koste van het figuur en het lichaam.

Focaccia en cappuccino: waarom het lekker is

Ok voor de klassieke combinatie van focaccia en cappuccino. “De melk biedt veel edele eiwitten, compleet met alle essentiële aminozuren, die de opbouw van vetvrije massa bevorderen. In alternatiefje kunt het samen met andere eiwitbronnen eten, zoals een potje gewone yoghurt natuurlijk of een klein vierkantje van kaas», concludeert voedingsdeskundige Valentina Schirò.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.