Hoofdgerechten

Geschiedenis van luganega-worst: oorsprong, soorten en bereidingswijze

164views

Iedereen heeft wel eens gehoord – en velen kennen de heerlijke smaak – van een speciale verse worst in de vorm van een slak. Het gaat om de zogenaamde “slakworst”, waarvan de geschiedenis lang en fascinerend is: het omspant de eeuwen en tijdperken tot op de dag van vandaag en biedt zichzelf aan als een waar meesterwerk van smaak. Deze varkensworst is perfect om in de oven te maken, en kan ook zo goed op de grill worden bereid dat hij altijd aanwezig is bij een barbecue met vrienden. De naam zegt het al: hij wordt hier nog steeds gemaakt, en er worden ook interessante variaties gemaakt, zoals pittig of met venkel.

Oneindige geschiedenis van Luganega worst oorsprong soorten en bereidingswijze

Vandaag de dag is deze bijzondere worst typisch voor sommige Noord-Italiaanse regio’s zoals Veneto, Lombardije en Trentino. Er wordt gezegd dat het de oude Romeinen waren die de worst meenamen nadat ze Magna Graecia hadden veroverd. We kunnen echter stellen dat de meest betrouwbare theorie is dat het rechtstreeks vanuit Griekenland naar de noordelijke regio’s kwam. Bewijs hiervan is het feit dat dit gerecht – ‘loukanika’ genaamd – nog steeds wordt beschouwd als een typisch gerecht op het Griekse schiereiland, waar het .

Regionale versies en tips van chef-koks over luganega worst

Er zijn minstens drie soorten luganega worst te onderscheiden die op ministerieel niveau erkend zijn: die uit Veneto, die uit Trentino en die uit Lombardije. Laten we eens kijken wat de belangrijkste verschillen zijn, voordat we begrijpen hoe je dit heerlijke gerecht bereidt.

3 bekendste soorten luganega worst

Dit is ongetwijfeld de meest verfijnde. Er wordt alleen varkensvlees van de wang en de nek van het varken voor gebruikt. Nadat het vlees is gehakt en gekruid, wordt het uiteindelijk in de darm gestopt, de :

 • nostrana padovana
 • luganega de tripan
 • luganega uit de Leogra Vallei – gearomatiseerd met kruidnagel
 • rijstworst
 • luganega trevigiana gemaakt van kwaliteitsvlees en kleiner van formaat dan de klassieke

hier worden alleen kruiden (zout, zwarte peper, knoflook) en middelgrof varkensgehakt gebruikt in het mengsel – dat in de darm van het kalf wordt gestopt: de .

Luganega worstsoorten
 • – paardenvlees
 • pittige luganega
 • worst

hier geldt de gouden regel: hij moet ongeveer 20 cm lang zijn. De korrel van het gehakt is hier veel fijner, je kunt altijd kruiden, zout en puur varkensvlees toevoegen. Wat betreft de :

 • klassieker gemaakt met
 • van varkensvlees met wijn gestampt in knoflook
 • of met sultana’s

Ideeën om luganega worst te eten

Het gebruik van luganega worst in de keuken is wijdverspreid. We hebben al gezegd dat deze worst normaal gesproken wordt gebruikt bij de barbecue, maar we mogen niet vergeten dat hij ook in de pan kan worden bereid. Als je van volle hoofdgerechten houdt, kun je het ook in de oven bakken, rozemarijn toevoegen en blussen met witte wijn. Het bijgerecht? Uitsluitend aardappelen. Doe ze in een ovenschaal en zet ze ongeveer een kwartier in de oven op 200 graden. Haal het eruit, voeg de rozemarijn toe en blus af, sluit af en laat nog een kwartiertje staan.

Een andere manier om het te bereiden is met een goede tomatensaus en , een heerlijk winters gerecht dat de maag en de ziel verwarmt. Of als je niet van polenta houdt, kun je het in de saus koken en dan de pasta ermee dresseren voor een compleet en echt smakelijk eenpersoonsgerecht.

Tot slot, een ander typisch gerecht om te maken met e dat iedereen lekker vindt is risotto, tot het juiste punt geklopt zodat je gasten om een tweede zullen vragen. De bereiding hiervan is in bianco s, maar niets weerhoudt je ervan om wat kleur aan het gerecht toe te voegen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.