Nagerecht

Het waargebeurde verhaal van de egels van de luipaard, de koekjes van kloosterzusters

95views

Waarom worden ze kloosterkoekjes genoemd?

Zoals je gemakkelijk kunt afleiden uit de bijnaam van deze lekkernijen, is er een diepgaande relatie tussen hun geschiedenis (en hun verkoop) en kloosterzusters. Het bijzondere aan deze zee-egels is dat ze alleen voorkomen in , in de provincie Agrigento.

In dit kleine dorpje bevindt zich een klooster, het Benedictijner klooster van de Allerheiligste Rozenkrans, waar de nonnen veel zoetigheden bereiden en verkopen, waaronder deze speciale koekjes gemaakt van .

Het wiel van de blootgestelde

Het begint allemaal met een etalage van een snoepwinkel die niet bestaat. Normaal gesproken, als je snoep of koekjes koopt, stop je om naar de etalage te kijken en, gegrepen door een hongergevoel, koop je. In plaats daarvan staan de egels van de Luipaard in geen enkele etalage, in geen enkele Siciliaanse banketbakkerij, omdat ze worden verkocht door de nonnen van en gemaakt in het zeventiende-eeuwse klooster.

Omdat ze kloosterzusters zijn, is het voor hen verboden om enig contact met mensen te hebben, daarom worden deze koekjes rechtstreeks in de Voor niet-ingewijden: dit is een houten wiel waar anoniem baby’s werden achtergelaten, die de nonnen vervolgens ter adoptie afgaven met de achternaam Esposito (van het Latijnse expositus, wat ‘blootgesteld’ betekent).

Naast het wiel hangt een bel: dit is het enige contact tussen de nonnen en de buitenwereld.

De klanten-bezoekers luiden de bel, een non achter het rooster neemt de bestelling op en de snoepjes worden in een bakje gedaan en door het rad van de uitstallingen gegeven.

Waarom worden ze luipaardpissebedden genoemd?

Je vraagt je natuurlijk af waarom ze zo heten. Deze heerlijke amandelkoekjes zijn uitgevonden door de nonnen van het klooster ter ere van een speciaal persoon: hertog Santo Giulio Tomasi di Lampedusa, illustere voorvader van Giuseppe Tomasi, de auteur van de beroemde roman

Hij was de enige die het klooster mocht betreden en contact mocht hebben met de nonnen. Deze waargebeurde historische episode is opgenomen in de roman

Recept voor kloosterkoekjes

Deze heerlijke Siciliaanse koekjes worden gemaakt met amandelmeel, basterdsuiker, hele eieren en geraspte Siciliaanse citroenschil. Ze worden 10 minuten in de oven gebakken op 180°C en na afkoeling in blikken gedaan.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.