Hoofdgerechten

Het ware verhaal van Polipetti alla luciana, het gerecht van Napolitaanse vissers

149views

Hoe is dit typisch Napolitaanse gerecht ontstaan?

Ik ben een gerecht uit de Napolitaanse arme keuken. Hun geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met die van de beroemde Borgo dei Marinai of Borgo di Santa Lucia, de beroemde wijk die wordt gekenmerkt door het Castel dell’Ovo en de vele restaurants van

De ingrediënten waaruit dit gerecht is samengesteld zijn eenvoudig: Als je het een Napolitaanse chef vraagt, zal hij je vertellen dat er één belangrijk ingrediënt ontbreekt in deze lijst, namelijk de factor tijd die dit gerecht zijn unieke en onmiskenbare smaak geeft. Het was in de Borgo di Santa Lucia, van nature een gebied van zeelieden, dat dit recept werd geboren.

Napolitaanse vissers vingen, net als de Arabieren, octopussen. Octopussen zijn dieren die bekend staan om hun intelligentie. Na een nacht jagen, rusten ze graag rustig en veilig uit op verborgen plekken. Wat is er dan beter dan een mooie amfora die als schuilplaats op de zeebodem is geplaatst? Met deze techniek vangen vissers octopussen zonder het vlees te bederven, dat dus lekker zacht blijft.

De geheimen van het koken van spaghetti alla luciana

Al snel werd dit recept een favoriet van de hogere klasse. Zo bedachten de koks van die tijd een voorgerecht om aan de vraag van hun klanten te voldoen. Deze eerste gang bevat spaghetti als pastavorm en spaghetti als specerij.

Het geheim om dit recept goed te maken is om een octopus van goede kwaliteit te kiezen, de De octopus moet grof worden gesneden en dan in een pan worden gedaan zonder water toe te voegen omdat de octopus in zijn eigen water moet koken. Het koken gebeurt op een laag vuur en wordt verlengd om te zorgen voor een octopus met mals, zacht vlees.

Sinds het einde van de 19e eeuw bestaat het vissersdorp Santa Lucia met het grind van Chiatamone niet meer, of is het van uiterlijk veranderd door een stadsvernieuwing die de leefomstandigheden van de arme wijken helemaal niet verbeterde.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.