Nagerecht

Het ware verhaal van roccocò, de beste kerstkoekjes van Italië

90views

Wanneer en waar is roccocò ontstaan?

De geschiedenis van deze hartige gebakjes is verloren gegaan in de nevelen der tijd. We hebben echter alleen bepaalde informatie over roccocò uit de

Volgens het volksgeloof zijn deze kerstgebakjes in 1350 ontstaan in de keuken van het , een kerkelijk instituut dat zich toelegde op de opvang van meisjes die door hun familie waren verdreven of door hun man in de steek waren gelaten. Het recept werd per ongeluk uitgevonden door een van de leden van het klooster, dat vandaag de dag niet meer bestaat.

De naam komt van het Franse woord dat letterlijk zeer bijzondere en ingewikkelde versieringen betekent die in de 18e eeuw in de kunstwereld in zwang waren en later aanleiding gaven tot de artistieke stijl die Rococo wordt genoemd. De keuze van de naam is niet toevallig omdat de vorm van het koekje dat door de nonnen werd uitgevonden, doet denken aan die Franse versieringen uit die tijd.

Geheimen om deze kerstkoekjes thuis te maken

Het recept om ze te maken is heel eenvoudig: alles wat je nodig hebt is bloem, citrusrasp, suiker, gekonfijt fruit, amandelen en the (een speciale kruidenmix).

Het eerste kenmerk van deze kerstkoekjes zijn de goed zichtbare amandelen. De klassieke versie van deze cake is hard en licht van kleur. Het geheim van deze cake is zeker het gebruik van amandelen, die worden toegevoegd en nooit gebroken in het deeg.

Wat de onmiskenbare geur en onweerstaanbare smaak aan deze Napolitaanse koekjes geeft, is de toevoeging van , een mix van specerijen die je kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen of thuis kunt bereiden. De Napolitaanse pisto wordt gemaakt van .

Het tweede typische kenmerk van roccocò is de Niet voor niets wordt deze cake door de Napolitanen ‘spacca denti’ genoemd. Uiteraard zijn ze alleen hard van buiten, maar kruimelig van binnen. Meestal worden deze koekjes namelijk gedrenkt in likeurwijn of marsala gegeten.

De roccocò is altijd omdat er tijdens de bereiding een ei op wordt gestreken. Ze worden 20 minuten gebakken, maar op hoge temperaturen. Om ze te bewaren en zelfs na dagen nog te kunnen eten, bewaar je ze in een hermetisch afgesloten blikken doos nadat je ze hebt laten afkoelen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.