Snacks

Kamut, graan of traditioneel? Welk meel kiezen voor pizzadeeg

417views

Er zijn veel verschillende soorten meel, zoals houtskool, maar ook graan of spelt. Soms is het kiezen van een pizza echt een moeilijke taak, juist omdat je de keuze hebt uit veel soorten deeg.

Maar wat is nu eigenlijk het beste pizzadeeg? Elk van de soorten die we gaan opnoemen heeft zijn eigen kenmerken, in feite moet de keuze van het deeg worden gemaakt op basis van behoefte. Bijna alle soorten meel vereisen altijd hetzelfde proces, en dit weten is de volgende stap na het kiezen van het deeg.

Pizzadeeg gemaakt met volkorenmeel

Volkorenmeel wordt gekenmerkt door het gebruik van nul- en dubbelnulmeel. Deeg gemaakt van volkorenmeel is moeilijker te kneden door de grote hoeveelheid vezels die verhinderen dat de gluten zo gemakkelijk werken als bij harde tarwe.

Pizzadeeg gemaakt van volkorenmeel

Voor de juiste bereiding van dit deeg moeten de doses en hoeveelheden van ingrediënten zoals zout, gist en water goed bekend zijn.

Kamutbloem deeg

Het eerste dat gezegd moet worden is dat de juiste term tarwemeel zou zijn, in feite is de term kamut eigenlijk een geregistreerd handelsmerk van het Amerikaanse bedrijf, dat een algemeen gebruikte term is geworden om dit type tarwe te identificeren.

Deze tarwe lijkt erg op harde tarwe, bevat gluten en is daarom niet geschikt voor coeliakiepatiënten. Verder is kamut tarwemeel vooral geschikt voor mensen met een hoog gehalte aan selenium, zink, magnesium en vitamine E.

Deeg met 5-granen meel

Dit deeg wordt gemaakt van een , maar de grootste hoeveelheid is tarwemeel waaraan volkoren, gerst, rogge, spelt en havermeel in percentages worden toegevoegd. Deze meelsoorten kunnen bijvoorbeeld vlas, gierst en zonnebloem bevatten.

Behalve dat 5-granenmeel erg gezond is en veel voordelen biedt, geeft het pizza’s een speciale rustieke en aangename smaak.

Deeg met speltmeel

Spelt heeft, in vergelijking met andere granen, een inname van ongeveer 355 calorieën per 100 gram. Maar aan de andere kant is dit meel rijk aan en van de B-groep.

pizzadeeg

Dit deeg is , maar mag niet gegeten worden door coeliakiepatiënten.

Deeg met hennepbloem

Pizzadeeg gemaakt met hennep doet erg denken aan hazelnootsmaak, maar het is ook erg . Daarnaast heeft het een hoge voedingswaarde door de aanwezigheid van essentiële aminozuren en .

Deeg met houtskool

De, ook glutenvrije, om de pizza zijn karakteristieke donkere kleur te geven. Maar plantaardige houtskool, mits in de juiste hoeveelheden toegevoegd aan het pizzadeeg, zorgt niet voor een verandering in smaak.

Het wordt in feite vooral gebruikt vanwege zijn eigenschappen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.