Hoofdgerechten

Kan berkensap kwaad? Contra-indicaties voor het drinken van berkenwater

443views

Contra-indicaties voor het drinken van berkensap zijn onder andere allergieën voor berkenstuifmeel en andere stuifmeelproducerende planten, het gebruik van bepaalde medicijnen en oedeem als gevolg van nierziekte en hartfalen. Berkensap kan een overdosis krijgen door het mangaangehalte, maar dit is niet erg waarschijnlijk. We bekijken wie geen berkenwater mag drinken, wat veilige doses berkensap zijn en of berkensap je gezondheid kan schaden.

Contra-indicaties voor het drinken van berkensap komen niet vaak voor, maar ze komen wel voor. De eigenschappen van berkensap zijn indrukwekkend en als je geen contra-indicaties hebt voor het drinken ervan, is het de moeite waard om te profiteren van het berkensapseizoen, dat loopt van half maart tot ongeveer half april. Niet iedereen kan echter de vruchten plukken van berkenwater. We hebben gekeken wie geen berkensap mag drinken en of en hoe berkensap schadelijk voor je kan zijn.

Inhoudsopgave:

 1. Wie mag er geen berkensap drinken?

 2. Verhoogt berkensap de bloeddruk?

 3. Kan je een overdosis berkensap nemen?

 4. Interacties van berkensap met geneesmiddelen

Wie mag geen berkensap drinken? Contra-indicaties

De meeste mensen zullen geen schade ondervinden van berkensap. Er zijn echter duidelijke contra-indicaties voor het drinken van berkenwater, die gerespecteerd moeten worden.

Berkensap en inhalatieallergie voor berk. Kunnen mensen met een allergie berkensap drinken?

Als je last hebt van verschillende inhalatieallergieën en pollenallergieën, berkensap je ook overgevoelig maken. Ze onderzochten deze relatie en ontdekten dat onder mensen met een bevestigde berkenpollenallergie, maar liefst 39% allergisch reageerde op berkenwater. Alle allergiepatiënten moeten voorzichtig zijn met het proberen en drinken van berkenwater.

Als je berkensap probeert en geen negatieve effecten bij jezelf waarneemt, kun je berkensap drinken, zelfs als je allergisch bent. Houd het echter wel gezond met mate. Allergiesymptomen kunnen met vertraging optreden.

Oedeem en nierziekte vs berkensap

Berkensap heeft een samenstelling die erg lijkt op die van water en levert voornamelijk gewoon vocht. De hydraterende eigenschappen van berkensap zijn over het algemeen gunstig en wenselijk (daarom wordt berkensap onder andere gebruikt voor gewichtsverlies). Niet iedereen moet echter worden aangemoedigd om meer vocht te consumeren.

Mensen met hartfalen en het oedeem dat daardoor ontstaat moeten voorzichtig zijn met het innemen van vloeistoffen. Zij moeten dus ook geen berkensap drinken. Hetzelfde geldt ook voor mensen in een vergevorderd stadium van nierfalen, wanneer de dagelijkse toevoer van vloeistoffen en mineralen ernstig moet worden beperkt. Berkensap is dan niet alleen gecontra-indiceerd, maar zelfs verboden worden. Dit is echter niet iets specifieks voor berkenwater, bij deze ziekten moet je zelfs oppassen voor een teveel aan klassiek water.

Berkensap en een kaliumarm dieet

Bij een kaliumarm dieet moet de toevoer van kalium beperkt worden. Berkensap is een goede bron van dit mineraal. 100 ml levert 160 mg kalium. Dit is een voordeel voor alle gezonde mensen, maar een enorm nadeel voor mensen met een teveel aan kalium in hun bloed.

Slaat nergens op Gebruik de toegestane dagelijkse hoeveelheid kalium voor consumptie voor berkensap. Dezelfde relatie bestaat tussen een teveel aan kalium en koffie. Het is beter om groenten en fruit te eten die tegelijkertijd meer vitaminen en vezels leveren. Op deze manier is het makkelijker om een kaliumarm dieet in balans te brengen. Vermijd berkenwater als je een kaliumbeperkt dieet moet volgen.

Bewerkt en gezoet berkensap en diabetes

Berkensap en diabetes is een apart onderwerp, maar het kan niet genegeerd worden bij het opsommen van de contra-indicaties voor het drinken van berkensap. Natuurlijk en zelf verkregen berkensap uit de lente is geen contra-indicatie voor diabetici. Als berkensap gezoet is met suiker en de vorm heeft van siroopdiabetici moeten het vermijden. Suiker en/of alcohol worden soms toegevoegd aan berkensap om berkensap te bewaren voor de winter. Bij diabetes en insulineresistentie is het beter om je te beperken tot het drinken van berkensap in de lente als het vers is, en in de winter bevroren berkensap te gebruiken zonder onnodige toevoegingen. Als je ook berkensap in de winkel koopt, controleer dan altijd of er geen extra suiker in de samenstelling zit.

Verhoogt berkensap de bloeddruk?

Ben je bang dat hoge bloeddruk een contra-indicatie is voor het drinken van berkensap? Het tegendeel is waar! Sap van de berk verhoogt de bloeddruk niet. Dankzij het feit dat het rijk is aan kalium en arm aan natrium kunnen mensen met hoge bloeddruk het onbeperkt drinken.

Het is de moeite waard om mensen met hoge bloeddruk aan te moedigen om natuurlijk bronwater van de berk te drinken. Berkensap bevat niet veel eenvoudige suikers en koolhydraten, waardoor het ook vriendelijk is voor mensen met insulineresistentie en diabetes.

Kan berkensap een overdosis krijgen? Kan het onbeperkt gedronken worden?

De eigenschappen van berkensap zijn onder andere te danken aan mangaangehalte van berkenwater. Dit is een mineraal dat gunstige effecten heeft in kleine doses, maar berkensap bevat er zoveel van dat het mogelijk is om er een overdosis van te nemen. 100 ml berkensap levert ongeveer 1 mg mangaan.

De hoogst toelaatbare dosis (UL) mangaan voor volwassenen is ongeveer 9-11 mg per dag. Bij kinderen is deze waarde zelfs nog lager, variërend van 2 tot 6 mg (afhankelijk van de leeftijd). Dit betekent dat voor de jongste kinderen slechts 300 ml berkensap de toegestane dosis mangaan kan overschrijden.

Mangaanvergiftiging en overdosering door het drinken van berkensap is echter pure theorie. In de praktijk regelt de darm de opname van mineralen zodanig dat er geen overschotten ontstaan. Wanneer je meer van een mineraal in producten consumeert dan je nodig hebt, scheid je er simpelweg meer van uit (als je lichaam goed werkt).

Tot nu toe is er in de geschiedenis nog nooit een geval van overdosis aangetroffen van mangaan door het eten van voedsel dat overmatig rijk is aan het mineraal, veel minder door het drinken van berkenwater. Een overdosis mangaan is alleen voorgekomen bij mensen die voedingssupplementen namen.

In de praktijk zijn overdoses van berkensap als gevolg van mangaan hoogst onwaarschijnlijk. Mensen met een verminderde leverfunctie en kinderen moeten echter voorzichtig zijn en zich aan de aanbevolen dosering houden.

Als je je toch zorgen maakt over het hoge mangaangehalte van berkensap, beperk je dan tot het drinken van 900-1100 ml berkensap per dag. Dan overschrijd je de maximale dosis van dit mineraal niet.

Interacties van berkensap met geneesmiddelen

De specifieke interacties van berkensap met geneesmiddelen zijn niet goed bestudeerd of bekend. Wat wel bekend is, is de lijst van geneesmiddelen die in het onschadelijke interacties met berk en berkenproducten. De lijst omvat:

 • amiloride,

 • bendroflumethiazide,

 • bumetanide,

 • chloorthiazide,

 • chlortalidon,

 • cyclopentiazide,

 • drospirenon,

 • ethacrylzuur,

 • furosemide,

 • hydrochloorthiazide,

 • indapamide,

 • methylclothiazide,

 • metholazon,

 • spironolacton,

 • torsemide,

 • triamtereen.

Als je een van deze medicijnen gebruikt, raadpleeg dan je arts over het drinken van berkenwater. De meeste van de genoemde interacties gelden bijvoorbeeld voor infusies van berkenschors of berkenextracten. Toch is het beter om voorzichtig te zijn.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.