Dranken

Wasabi is de pittige kick die uw cocktails missen

423views

Mede liefhebbers van pittige cocktails, het lijkt erop dat de wereld ons eindelijk heeft ingehaald. Hartige drankjes hebben een grote vlucht genomen en laten niet alleen zoete, bittere en zure smaken zien, maar ook umami-smaken, zoals zoutheid en hitte. De pittige margarita is eindelijk in goed gezelschap, zo lijkt het, nu chique cocktailbars in het hele land originele creaties lanceren boordevol chilipepers, peperkorrels, hete saus en andere ingrediënten die het vuur aanwakkeren. Maar als je dat nog niet hebt gedaan, is er één heet ingrediënt dat je z.s.m. in een drankje moet proberen: wasabi.

Wasabi is verwant aan andere pittige plantaardige ingrediënten zoals mierikswortel en mosterd. Het wordt vaak geraspt of vermalen tot een pasta en gebruikt als specerij in de Japanse keuken. Je kent het misschien als het groene klontje dat bij sushi geserveerd wordt, naast ingemaakte gember, hoewel dat zelden echte wasabi is – omdat (om niet te zeggen te kweken), het spul dat je regelmatig tegenkomt eigenlijk een vervanger is gemaakt van mierikswortel, mosterd en groene voedselkleurstof. Mensen die beide geprobeerd hebben, zeggen meestal dat de smaak niet veel van echt verschilt.

In ieder geval hebben wasabi (en zijn neef mierikswortel) een soort hitte die we meer in de neus en sinussen ervaren dan in de mond, in tegenstelling tot chilipepers, waar de sensatie vooral in de mond blijft. Het is een uniek en opzwepend soort hitte dat het verdient om in je barkar te liggen.

Wasabi of geen wasabi

Professionele bartenders gebruiken wasabi in allerlei verschillende drankstijlen en dat zou jij ook moeten doen. Zoetere, fruitigere drankjes kunnen profiteren van wat warmte om de smaken die er al in zitten te versterken en uit te balanceren, en tegelijkertijd een heel nieuw element aan de ervaring toe te voegen. Zelfs dessertcocktails kunnen, misschien contra-intuïtief, worden opgepept met een beetje wasabi – het voegt een interessante smaakdiepte toe, terwijl de romige ingrediënten helpen het bittere randje dat verse wasabi kan hebben wat te temperen.

Maar slaap niet over eenvoudigere drankjes. Er zijn een handvol recepten te vinden voor originele wasabi-cocktails, maar je kunt ook proberen een dot wasabipasta ter grootte van een erwt te mengen in drankjes die je al regelmatig maakt. De krachtige gembersmaak van een Moscow Mule kan de wasabi verdragen zonder overheersend te worden; een standaard daiquiri krijgt een interessante twist wanneer de basis rum, limoen en simpele siroop de pittige wortel ontmoeten. Laat de tabasco achterwege en roer wat wasabi door je Bloody Mary voor een ander soort hitte.

Zet de hitte hoger

Wasabipasta door de body van een cocktail mengen is echter niet de enige manier om die gloeiende warmte in je neus te krijgen. Je kunt wasabizout kopen of zelf maken – probeer het bij je volgende margarita en voeg misschien ook een beetje ume likeur toe om het Japanse culinaire thema verder te ontwikkelen. Je kunt ook (of een andere sterke drank naar keuze) met wasabi proberen door de twee gewoon in een glazen pot te combineren en het te laten zitten tot het een smaak ontwikkelt waar je tevreden mee bent. Daarna kun je de wasabi-wodka ruilen voor de gewone soort om hete, pittige cocktails te maken zonder dat je nog een ander ingrediënt hoeft toe te voegen.

Als wasabi niet aanslaat, kun je deze methoden gebruiken met andere pittige ingrediënten, zoals habaneros, jalapeños, zwarte peper, roze peperkorrels, of hete rode peper voor een ander soort branderigheid – die tegenwoordig allemaal vrij gangbaar zijn in de drankwereld. Al deze ingrediënten zijn tegenwoordig vrij gewoon in de drankwereld. Maar als je een cocktail wilt, moet je de trend voor zijn en beginnen met het perfectioneren van je recepten voordat het mainstream wordt.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.