Keukengeheimen

Hoe pompoenpitten goed schoonmaken voor het roosteren

418views

Hoe pompoenpitten goed schoon te maken voor het roosteren

Pompoenen zijn een van de vele geschenken die de herfst brengt. Sommigen van ons genieten van pompoenen vanwege hun smakelijke bijdrage aan soepen en, terwijl anderen van deze vruchten genieten puur voor het esthetische aspect. Hoe je pompoenen ook lekker vindt, overweeg de volgende keer dat je er een mee naar huis neemt om de hele pompoen te gebruiken. Dit is niet alleen om verspilling te voorkomen, want de echte traktatie zit binnenin je pompoen, in al die ooey-gooey ingewanden — al die prachtige, voedzame, heerlijke pompoenpitten. Voor degenen onder jullie die het nog nooit hebben gekend, maar serieus huiveren voor het proces, vrees niet: het schoonmaken van alle slijmerige stukjes kan makkelijker zijn dan je denkt.

Wanneer de meeste mensen hun jack-o-lantaarns uitsnijden, scheppen ze alle binnenkant eruit en gooien ze weg. We snappen het; het is rommelig en een behoorlijke nachtmerrie. Maar in al die wirwar van oranje vezelige troep ligt de schat begraven – die witte ovale hulzen met de zaden, of pepitas, erin. Dus, hoe scheid je het lekkers van het kaf? Het begint allemaal met een kom water.

De pulp eruit halen

Schep het vruchtvlees van de pompoen in een grote kom. De kom moet groot genoeg zijn om de zaden (en de bijbehorende prut) minstens een paar centimeter met water te bedekken. Hoe meer ruimte en water er in de kom is, hoe makkelijker je het vezelige materiaal van de zaden kunt scheiden. Sommige zaden zullen naar boven drijven: schep ze eruit met een schuimspaan en doe ze in een vergiet voor later. De zaden, hoewel ze vrij zijn van hun kleverige bindingen, zullen nog slijmerig aanvoelen – maak je geen zorgen, dit is normaal.

Begin de overgebleven zaden los te maken van het vruchtvlees door de zaden in het water te roeren, en trek dan zoveel mogelijk van de papperige stukjes eruit. Roer het water niet te veel om, anders loop je het risico dat het vruchtvlees uit elkaar valt, wat het proces op de lange termijn moeilijker maakt. Als je echt geen afval wilt, is de pompoenbrij een geweldige compost. Zorg er wel voor dat je al die zaden meeneemt, tenzij je het niet erg vindt om een verrassingscompost pompoen te maken.

Kurkdroog

Als je er zeker van bent dat het vruchtvlees weg is, doe je alle zaden in een vergiet en spoel je ze grondig. Nogmaals – ze zullen een beetje slijmerig zijn, zelfs na het tweede bad, maar dat is niet erg zolang de enorme stukken pulp verwijderd zijn. Nu je een bootlading vers uitgeschepte en gewassen pompoenpitten hebt, wil je ze laten drogen.

Spreid de zaden uit op een bakplaat bekleed met perkamentpapier. (Het kan zijn dat je een tweede vel nodig hebt als je een grote pompoen hebt of meerdere.) Zorg ervoor dat je de zaden gelijkmatig uitspreidt en probeer ze niet te overlappen – ze hebben een goede luchtcirculatie nodig om schimmel te voorkomen. Als je op zoek bent naar een lekkere knapperigheid, kook de zaden dan eerst in de schil voordat je ze droogt. Als het tijd is om ze te roosteren, kun je naast zout nog andere kruiden toevoegen (bakkruiden of zelfs cayennepeper!) en onthoud: hoe langer je de pompoenpitten laat zitten, hoe minder tijd en lagere temperatuur je nodig hebt in de oven. Door een paar eenvoudige stappen te volgen, kun je deze herfst genieten van elk stukje pompoen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.