Nagerecht

Medovina, de gefermenteerde honing uit Centraal-Europa

416views

Gewoon honing en water. Dit zijn twee ingrediënten van , wat in het Slowaaks betekent , de oudste alcoholische drank ter wereld. Het ontstond op natuurlijke wijze zonder enige menselijke inspanning. In de holte van de boom – waar de honing was opgeslagen – was het voldoende om een paar druppels regen toe te voegen: de honing begon te gisten en de mede was al bereid voordat een mens de drank zelf ontdekte.

Medovina, de Slowaakse mede

De in Slowakije geproduceerde mede is internationaal bekend. In 1996 was Tomka de eerste Slowaakse mede die een internationale prijs kreeg op het Agrokomplex.

Een van de populairste prijzen is de derde plaats in de internationale Apimondia-competitie in 2013 en de nationale prijs . De vatenmede van Apimed, gemaakt van acaciahoning, werd in Zuid-Korea bekroond als Beste mede van de wereld 2015.

Tomka Mead is de oudste mede producent in Slowakije. In Zuid-Europa is de traditie van mede niet zo wijdverspreid en bekend als in de noordelijke landen, volgens Bronislav Tomka, eigenaar van het in Nitra gevestigde bedrijf Medovina Tomka.

Tomka legt uit waarom mede populairder was onder de Slaven, Kelten, Vikingen en andere noordelijke volkeren.

Het bedrijf, gevestigd in het dorp Trnava in het westen van Slowakije, is een van de grootste mede-producenten van het land.

Bereiding

Er zijn slechts twee ingrediënten nodig om de eigenlijke mede te bereiden: en natuurlijk de tijd die nodig is om het te maken.

Om aan de vraag van de markt te voldoen, bieden fabrikanten een verscheidenheid aan gearomatiseerde mede aan, zoals alla , alla of alla . Aroma’s worden toegevoegd aan de originele drank om een unieke en speciale smaak te creëren.

Voor de meeste Slowaken is mede een drank om warm van te genieten in de winter, vooral tussen de kraampjes van kerstmarkten. Medeproducenten hebben bewezen dat mede ook verfrissend kan zijn in de zomermaanden, om alleen te drinken, gekoeld of toegevoegd aan cocktails.

Mede is echter niet de enige alcoholische drank die honing kan produceren. Het bedrijf Apimed heeft het eerste aperitief op basis van honing gepresenteerd op de Slowaakse markt. Het drankje heet Ambrozia en is gemaakt van natuurlijke producten zoals honing, water, kruiden, specerijen en citrusvruchten.

Slowakije heeft ook een mede museum, gerund door de familie Tomka in Nitra. Het werd in 2015 geopend en biedt bezoekers sindsdien de mogelijkheid om mede te proeven, de 300 jaar oude kelder te bezoeken en meer te leren over de geschiedenis van de drank. De oudste flessen in het museum zijn ongeveer 40 jaar oud en zijn de oudste in heel Tsjecho-Slowakije.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.