Keukengeheimen

Witte rijst, de veelgemaakte fout die we allemaal maken voordat we het koken

421views

Witte rijst staat over de hele wereld op tafel en is de populairste graansoort ter wereld. Nummer één van ’s werelds grootste consumenten van rijst in het algemeen is Azië: het is de basis van hun keuken en tradities. Vandaag de dag heeft de teelt van dit graan zich over de hele wereld verspreid en is het het belangrijkste landbouwproduct, met een industriële productie van meer dan 800 ton per jaar.

Er zijn veel variëteiten, maar er zijn slechts twee planten waaruit dit graangewas afkomstig is: de en de Het is echter goed om te onthouden dat er enkele zijn waaruit een andere kwaliteit rijst wordt verkregen, die als wild wordt beschouwd en die voor sommige fijnproevers een echte delicatesse is.

Hier in Italië is het gerecht bij uitstek dat met rijst wordt bereid de klassieke en bekende risotto die vele variaties kent. Er zijn echter mensen die een grote fout maken bij het bereiden van rijst, waardoor de smaak onherstelbaar wordt aangetast.

Witte rijst: velen maken deze fout

Hiermee kun je smakelijke voorgerechten bereiden: met de zomer voor de deur zal witte rijst steeds vaker op Italiaanse tafels te vinden zijn. Het is moeilijk om de verleiding te weerstaan van heerlijke salades, die je mee kunt nemen naar het strand, naar het werk, naar een picknick met vrienden. Iedereen vindt het lekker omdat je het naar eigen smaak kunt aankleden.

Een ander bekend gerecht is Kantonese rijst: hoewel het een typisch Chinees gerecht is, is het de laatste jaren ook hier erg populair geworden. Of er is gebakken rijst, die kan worden bereid met een goede vleessaus en mozzarella. Waarom zou je het alleen voor pastagerechten gebruiken? Rijst is ook geweldig voor het bereiden van sommige desserts, of heerlijke voorgerechten zoals de heerlijke arancine.

Maar niet iedereen die zich aan deze gerechten waagt, gebruikt dezelfde bereidingsmethoden. Dat laatste hangt soms sterk af van hoe men de rijst het liefst eet. Ongeacht de manier van koken die men verkiest, is er één fout die zo veel mensen maken voor het koken, dat slechts weinigen erin slagen die te vermijden.

Wat is de meest voorkomende fout die je moet vermijden

De rijst die in ons land het meest geconsumeerd wordt, is omdat hij erg veelzijdig is: er zijn zoveel combinaties mogelijk met deze rijstsoort, ook al is de hoeveelheid groter dan die van andere rijstsoorten.

Niet iedereen geeft er de voorkeur aan om een gerecht op dezelfde manier te bereiden: dat geldt ook voor rijst. Degenen die problemen hebben met de verteerbaarheid prefereren het met een , maar er zijn er ook die het liever iets minder gaar hebben. Maar een risotto die zichzelf respecteert, moet zeker al dente zijn.

Maar er zijn fouten die absoluut niet gemaakt mogen worden bij het koken. De meest voorkomende is te weinig kookwater in de pot doen: hierdoor loop je het risico dat het aan de pot blijft plakken. Maar pas op: doe er ook te veel in, want dan wordt het kleverig. Kortom, het is een kwestie van een paar centimeter, maar ze maken een enorm verschil. Nu geven we je advies over hoe je het perfect kunt koken.

De juiste doses om rijst perfect te koken

Het eerste wat je moet doen is de juiste pan kiezen: hij mag niet te dun zijn, omdat de verdeelde warmte . Het tweede is beslissen welke rijst je gaat gebruiken: lange of korte. Het klinkt misschien triviaal, maar er is een groot verschil in kooktijd en kookmethoden.

Om de hoeveelheid te gebruiken water nauwkeurig af te stemmen, pak je een kopje: voor het koken van langkorrelige rijst is dat anderhalve kop voor elke kop rijst. Als je liever kortkorrelige rijst kookt, gebruik dan anderhalve kop water voor elke kop rijst.

Voordat je het in water doet, (wat bijna niemand doet): Als je een vergiet tot je beschikking hebt, kun je dit direct onder de kraan doen. Anders kan het ook prima in een pan. Door het af te spoelen kun je al het overtollige zetmeel verwijderen.

Voeg voor het koken wat kruiden toe om het lekkerder te maken: gewoon een beetje zout en peper, of wat je maar lekker vindt. Een andere truc om het op smaak te brengen, is om in plaats van gewoon water, groente of vlees te koken. Om het knapperiger te maken, kun je het ook roosteren voor het koken. Hoe? Doe een beetje olie in de pan en giet de rijst erin. Voeg dan water toe, weer op dezelfde manier als het kopje.

Als het water aan de kook komt, zal dit voorkomen dat het water in de pan helemaal uitdroogt en dat de korrel te hard wordt.

Volg gewoon deze kleine tips en je zult kunnen genieten van een goed gerecht rijst en al je gasten hun lippen laten aflikken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.