Hoofdgerechten

Ongebakken courgettes a scapece: snijd ze in plakjes, een scheutje olie, pof ze in de airfryer en serveer ze met verse munt

38views

Het klassieke recept wordt volledig gerespecteerd, maar we maken het wat lichter: ongebakken courgette scapece in een air fryer zijn verrassend

Er zijn geuren en smaken die gemakkelijk te herkennen zijn, je hoeft er alleen maar aan te ruiken om te begrijpen wat er op tafel komt. Zo is het ook met courgettes a scapece, een typisch Napolitaans recept.

Tegenwoordig bereiden we ze echter op een andere manier, zonder de keuken in te vetten of te verzwaren met olie. Het enige wat je nodig hebt is een airfryer en wat verse munt.

Ongebakken courgette een scapece; de procedure met de air fryer, je kunt ze ook bewaren

Voordat we verder gaan met het eigenlijke recept, een advies. Je kunt meer courgetteschapen bereiden in de airfryer en ze bewaren in klassieke glazen potten om ze klaar te hebben als je ze nodig hebt.
We drukken ze goed aan en bedekken ze dan met de olie, azijn en muntdressing tot de courgettes goed bedekt zijn. We draaien de potten om en laten ze zo een paar uur of zelfs een nacht staan.
Bewaar op een droge plek, uit de buurt van warmtebronnen.

Ingrediënten:
4 middelgrote donkere courgettes
3 teentjes knoflook
2 takjes munt
20 cl witte wijnazijn
6 el extra olijfolie van de eerste persing
fijn zout naar smaak

Stap-voor-stap bereiding van vetvrije courgettes

We plukken de courgettes, wassen ze goed onder een straal water en deppen ze met een schone theedoek. Daarna snijden we ze in plakjes van ongeveer 3 tot 4 millimeter dik. Het hoeft niet moeilijk te zijn; we kunnen het met een mes of een mandoline doen.
We doen de courgettes in een kom en besproeien ze dan met 2 eetlepels extra vierge olijfolie. Als we geen sproeier hebben, is het ook prima om het er met een lepel in te gieten. Daarna draaien we ze direct om met onze handen zodat de courgettes gelijkmatig worden ingevet.
We verwarmen de airfryer 15 minuten voor. Als we ze alleen gaar willen hebben, is 180° genoeg, maar als we ze knapperiger willen hebben, is het beter om het tot 200° te brengen. We gieten de gekruide courgettes in het mandje en bakken ze 30 minuten op 180°, afnemend tot 25 minuten als we ze programmeren op 200°.

Terwijl ze koken, open je het mandje en draai je ze om met een lepel zodat ze gelijkmatig gaar worden. Na die tijd zouten we ze naar eigen smaak en laten we ze nog 5 minuten verder garen. Het eindresultaat moet knapperige courgettes zijn, min of meer goudbruin maar altijd knapperig.
We gieten de courgettes in een grote kom en wachten tot ze warm worden. Ondertussen kunnen we echter de dressing bereiden. Giet de rest van de extra vierge olijfolie in een kommetje samen met de witte wijnazijn. Dan voegen we ook de knoflook toe, gepeld, ontdaan van zijn ziel en in plakjes gesneden.

Als de courgettes koud zijn, kruiden we ze en maken we ze af met verse muntblaadjes, heel of fijngehakt. Als we het niet kunnen vinden, is Romeinse munt, die zo lekker ruikt, ook heel goed. We laten alles samen minstens 1 uur op smaak komen, afgedekt met huishoudfolie. Maar als je de courgettes ruim van tevoren klaarmaakt, kun je ze beter tot het serveren in de koelkast bewaren.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.