Nagerecht

Ontdek de geschiedenis van de oudste taart ter wereld

187views

Vandaag nemen we je mee op ontdekkingstocht naar de geschiedenis van ’s werelds oudste taart, de Linz taart. Deze exquise cake met gedroogd fruit en jam vindt zijn oorsprong in Oostenrijk. Vandaag de dag wordt het alom gewaardeerd in een groot deel van Europa (Zwitserland, Duitsland, Hongarije en Zuid-Tirol) en in de Verenigde Staten (hier in een mignonversie).

De Linz taart, geschiedenis en oorsprong

La Linzer Torte (of Linz Cake) wordt beschouwd als de oudste taart ter wereld. Het ontleent zijn naam aan de Opper-Oostenrijkse stad Linz en het recept gaat terug tot de 17e eeuw. Tot vorig decennium werd aangenomen dat de oudste vermelding van deze taart een document uit 1696 was, bewaard op Stadt- und Landesbibliothek in Wenen.

In 2005 was er de gelukkige ontdekking van een veel ouder Veronees document, gedateerd 1653 en bevat het recept voor Linzer Torte. Het werd ontdekt door Waltraud Faißner, directeur van een bibliotheek in Opper-Oostenrijk die ongepubliceerd materiaal verzamelde voor haar boek over geschiedenis en . Het waardevolle manuscript werd gevonden in de bibliotheek van een benedictijnenklooster in Stiermarken.

Historici hebben verschillende stellingen naar voren gebracht over wie het recept in het document heeft geschreven. Volgens de meest geaccepteerde hypothese was het het werk van een banketbakker uit Verona met de naam Linzer. De populariteit van de taart is echter zeker gekoppeld aan een andere naam, namelijk die van Vogel. Het was in het jaar 1822 toen banketbakker Vogel begon te werken voor Katherina Kreßde weduwe van een banketbakker uit Linz. Het duurde niet lang voordat er een hartstochtelijke liefdesrelatie tussen de twee ontstond, met als hoogtepunt hun huwelijk. Om dit groots te vieren, besloot Vogel om de Linz-taart in heel Opper-Oostenrijk in massaproductie te nemen.

De taart was zo lekker dat hij al snel de grenzen van Oostenrijk overschreed en uitgroeide tot de vakantiedessert in Duitsland, Hongarije, Zwitserland en Zuid-Tirol.

In 1850, dankzij de Oostenrijkse Hölzlhuber emigreerde naar Milwaukee, verspreidde het recept voor Linzer Torte zich naar Amerika, waar ze de voorkeur geven aan de mignonversie van deze taart in de vorm van canapés of.

Het succes van de Linzer Torte: de oudste taart ter wereld

Het geheim van het eeuwenoude succes van de Linz taart ligt in zijn voortreffelijke eenvoud. Als je naar de bereiding kijkt, lijkt het heel eenvoudig om te maken en helemaal niet ‘speciaal’. De ingrediënten zijn: bloem, boter, amandelen (of hazelnoten), suiker, eieren, aalbessen (of anders veenbessen of pruimen), bakpoeder, zout, kaneel en poedersuiker.

Het uiterlijk lijkt erg op dat van een taart voor het kenmerkende ruitvormige rasterwerk. In sommige moderne recepten komt citroenschil ook voor als ingrediënt. Het belangrijkste is altijd om amandelen en vloeibaar eigeel te gebruiken, zoals de 17e-eeuwse traditie voorschrijft.

De Linz taart is een tijdloze historische taart, een evergreen van de Europese banketbakkerij en wordt momenteel door historici beschouwd als de oudste taart ter wereld. In 1999 kwam het ook in het Guinness World Record dankzij de banketbakkerij Jindrak in Linz, die ’s werelds grootste Linzer Torte maakte van 650 kg in gewicht en meer dan 4 meter in diameter. Ongelooflijk, toch?

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.