Nagerecht

Oorsprong en geschiedenis van nougat van de doden

87views

Deze gewoonte om de nagedachtenis van dierbare overledenen te eren met zoetigheid is vooral in Napels erg populair. In het Napolitaanse dialect heet de taart . Laten we samen de oorsprong van deze Napolitaanse traditie ontdekken.

De ware geschiedenis van torrone dei morti ‘of murticiell

De noga, die in zijn geheel of per gewicht wordt verkocht, is een soort zachte en smakelijke staaf met een overheerlijke hazelnootvulling. Volgens de traditie wordt dit gebak alleen gegeten (of gegeven) op de ‘Dag van de Doden’, omdat het bedoeld is om de doden te herdenken.

Volgens een volksgeloof dat in veel verschillende culturen wijdverspreid is, kunnen de doden bij bepaalde speciale gelegenheden, zoals de nacht van of “, terugkeren van gene zijde van het graf om de levenden, d.w.z. hun geliefden die nog in leven zijn, te bezoeken. Volgens de legende moesten de doden een lange, zware reis maken voordat ze thuiskwamen bij hun familieleden. Zo ontstond de gewoonte om in de nacht van 1 op 2 november borden en eten voor de doden op de keukentafel achter te laten. Het doel was om de geest van de overledenen die uit het hiernamaals waren teruggekeerd te verfrissen.

Verschil tussen klassieke nougat en nougat van de doden

In Napels is het al eeuwen een wijdverbreid gebruik om op 2 november nougat te maken of te kopen om overleden familieleden te eren. Het uiterlijk van deze taart doet denken aan een , net als de bruine kleur. De bovenkant is ook bewerkt in de vorm van een cake. Voor niet-ingewijden ziet het er misschien uit als cake, maar het is echt lekker.

Wat anders is aan wat in Napels wordt gegeten tijdens de kerstvakantie is zowel de smaak als de textuur. De klassieke torrone is wit, hard en heeft een honingsmaak, terwijl de ‘Dag van de Doden’-torrone zacht, romig en bruin is en gemaakt is van chocolade, cacao en hele hazelnoten.

Deze taart is een van de duurste en is alleen te vinden in Napolitaanse banketbakkerijen tijdens de maand oktober tot 2 november. Tegenwoordig zijn er ook varianten in andere smaken: koffie, pistache en witte chocolade, maar ook zuppa inglese of tiramisù. Het ideale is om van elke smaak een stuk te kopen en ze allemaal te proeven! Of als je geld wilt besparen, kun je het thuis bereiden, maar het recept is niet voor iedereen even makkelijk en betaalbaar.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.