Hoofdgerechten

Pasta cacio e pepe: origineel recept

89views

Pasta cacio e pepe is een van de populairste Romeinse recepten onder Italianen. De traditie van dit gerecht komt van ver en voor de bereiding zijn slechts drie ingrediënten nodig, maar het is niet eenvoudig om een gerecht van pasta cacio e pepe te maken

Laten we eens kijken naar de geschiedenis van deze, gevolgd door het originele recept voor pasta cacio e pepe.

Geschiedenis van het pasta cacio e pepe recept

De . In de Romeinse tijd moesten herders lange reizen maken met hun kuddes, dus was het noodzakelijk dat ze hun zadeltassen vulden met houdbare en vooral calorierijke voedingsmiddelen die hen kracht gaven voor de lange reis die hen dag na dag te wachten stond. Onder de voedingsmiddelen die de herders meenamen, was er nooit een tekort aan gedroogde tomaten, guanciale, pecorino, handgemaakte en gedroogde spaghetti en tot slot zwarte peperkorrels.

De en hielpen de herders tegen de kou tijdens de transhumance. In plaats daarvan werd spaghetti gekozen vanwege de lange houdbaarheid en spaghetti om voldoende koolhydraten binnen te krijgen en nooit een tekort aan calorieën te hebben.

Pasta cacio e pepe werd zo een gerecht dat zich verspreidde over het platteland van Latium, maar ook in de regio’s Umbrië en Abruzzen, totdat het een typisch gerecht werd in Romeinse tavernes.

Origineel recept voor pasta cacio e pepe

Pasta cacio e pepe recept

Trefwoord cacio e pepe, pasta, pasta cacio e pepe

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 200 g pecorino romano
  • zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak voor het koken van de pasta

Instructies

  • Breng het water aan de kook voor het koken van de pasta, zonder het veel te zouten, iets minder dan normaal, de pecorino kaas is van zichzelf al lekker.

  • In de tussentijd dat we wachten tot de spaghetti kookt, gaan we de kaascrème of beter gezegd de pecorino romano crème bereiden. Neem de pecorino en rasp het in een pannetje, bewaar een klein beetje om over de pasta te doen voor het opdienen.

  • Voeg een beetje kookwater toe aan de pasta, dit voorkomt klontvorming en het zetmeel van de pasta dat vrijkomt in het water zal de neiging van de melkeiwitten om te stollen bij contact met de warmte tegengaan.

  • Bewaar bij het afgieten van de pasta wat van het kookwater, voor het geval het nodig is om de pasta uit te rekken als deze te dik is.

  • Roer snel, serveer en voeg veel versgemalen zwarte peper toe en een beetje geraspte pecorino kaas die je aan het begin opzij hebt gezet.

  • Serveer de jouwe met een goed glas rode of witte wijn naar smaak. Vergeet niet om het meteen op te eten om het goede ervan te proeven.

Opmerkingen

Het gebruik van spaghetti als pasta om het originele recept te maken, maar het is niet vreemd om het gebruik van tonnarelli, rigatoni of eierpasta te zien. Hoewel het de moeite waard is om erop te wijzen dat eierpasta en tonnarelli te poreus zijn en de saus te veel absorbeert, dus als je een uitstekend en vooral origineel cacio e pepe gerecht wilt maken, gebruik dan spaghetti als je die in huis hebt.

Hoe maak je een perfecte cacio e pepe: culinaire tips

zwarte peperkorrels voor cacio e pepe pasta

Het maken van een pasta zit allereerst in het gebruik van de ingrediënten, waaronder de echte pecorino romano kaas die niet te rijp is, omdat een te ver gevorderde kruiding klontjes in de crème zou veroorzaken. Vervolgens is de mantecatura van fundamenteel belang om de pecorino crème te verkrijgen die een juiste balans heeft en zonder klontjes is, een balans die zoals gezegd wordt verkregen door het kookwater van de pasta te gebruiken.

Velen zeggen dat om de juiste mantecatura en een correcte formule te bereiken, het koken in de pan moet worden voltooid zodat de spaghetti hun zetmeel vrijgeeft dat, wanneer gecombineerd met de pecorino kaas, de optimale saus creëert voor een perfect gerecht.

Een ander advies is om kaas in poedervorm te gebruiken, die wat van zijn pittigheid en aroma heeft verloren. Om de smaak van de cacio e pepe nog meer te versterken, zou het ideaal zijn om een paar korrels zwarte peper te nemen, deze lichtjes te verwarmen in een pan en vervolgens te stampen in de vijzel voordat je het op de pasta doet.

Gebruik echte Italiaanse spaghetti of bucatini, die ook ideaal zijn voor een waardig Romeins pastagerecht.

Tot slot, probeer niet om cacio e pepe te maken met boter, olie of room om de room te maken – het zou niet het echte Romeinse recept zijn.

Wil je meer Romeinse recepten maken? Probeer de .

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.