Hoofdgerechten

Pompoen met kruiden

351views

Pompoen is nu in het seizoen en er zijn verschillende kwaliteiten te vinden, die allemaal uitstekend geschikt zijn voor het maken van heerlijke culinaire lekkernijen, maar ook voor het snijden voor .

Hier bieden we een recept om in potten te doen en te bewaren voor de komende maanden om te gebruiken voor je kerst- of oudejaarsavond hors d’oeuvres, maar ook om te eten als voorgerecht of bij de eerste en tweede gang vleesgerechten.

Schil de pompoen en snijd hem in blokjes, schil de gember en rasp hem. Snijd de schil van de gekonfijte citroen in dunne reepjes.

  • 1 middelgrote pompoen ca. 1,7 kg
  • 500 ml water
  • 850 ml azijn
  • 20 g verse gemberwortel
  • 1 gekonfijte citroenschil ca. 60 g
  • 450 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 6/8 kruidnagels

Glazen potten met goed sluitende stoppen nodig, alles goed gesteriliseerd

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten

Meng de azijn met het water, voeg de citroenschil, gember, suiker, kaneel en kruidnagel toe (je kunt eventueel ook hete pepers en jeneverbessen toevoegen). Breng alles aan de kook, voeg dan de pompoenblokjes toe en kook ongeveer 7 minuten, maximaal 10 minuten, niet langer, anders smelten ze.

Pompoen met kruiden

Giet het resulterende mengsel in gesteriliseerde glazen potten, sluit de doppen, omwikkel de potten met krantenpapier en zet ze ondersteboven zodat ze een vacuüm vormen, laat ze afgedekt met een doek staan en bewaar ze in het donker. Consumeer binnen 6 maanden.

Als je de pompoen niet in de potten wilt doen, kun je de kooktijd verlengen tot het water is verdampt en de pompoen is gesmolten en je een soort jam hebt verkregen, op dat moment kun je het in de potten doen zoals aangegeven voor pompoenblokjes met kruiden.

Het is ideaal voor het maken van risotto’s, bij vleesgerechten of om croutons te maken voor je hors d’oeuvres.

Pompoen met kruiden

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.