Hoofdgerechten

Probiotische kazen: wat ze zijn en waarom ze goed voor je zijn

41views

Wie zei dat ze vooral een ? Naast dat ze heerlijk zijn, vertegenwoordigen zuivelproducten een belangrijke bron van bacteriën die belangrijke voordelen bieden naar de onze. Ja, dat lees je goed. Laten we nu proberen vijf fundamentele vragen te beantwoorden.

Alles wat je wilt weten over probiotische kazen

1. Wat doen probiotica?

Waar zijn die voor? We vroegen Marika Dello Russo van het Instituut voor Voedingswetenschappen van de Cnr van Avellino. “Deze levende micro-organismen – waarvan de bekendste de lactobacillen en de bifidobacteriën zijn – kunnen, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, bevordert het evenwicht van de darmflora, verbetert de spijsvertering en moduleert het immuunsysteem, waardoor ook ontstekingsaandoeningen en griepsymptomen worden tegengegaan. Om deze voordelen te bevestigen zijn echter verdere onderzoeken nodig, omdat de effecten van persoon tot persoon kunnen verschillen en ook afhankelijk zijn van het type en de hoeveelheid die wordt geconsumeerd, evenals van de daarin aanwezige bacteriestam. Zodat het als probiotisch kan worden beschouwd Het is echter belangrijk dat micro-organismen hun vitaliteit en metabolische activiteit in alle fasen behouden van de productie tot het moment van consumptie, en die in het maag-darmkanaal kunnen overleven.”

2. Wat zijn probiotische kazen?

Meestal worden probiotica aangetroffen in de en vervolgens niet onderworpen aan warmtebehandelingen. Zowel zachte als harde kazen, waaronder cheddar, gouda, brie, edam, camembert en verse kazen, maar ook kazen met industriële toevoegingen, kunnen daarom probiotisch zijn. “Van de verschillende zuivelproducten bieden kazen een uitstekend potentieel als transportmiddel voor deze nuttige micro-organismen dankzij hun specifieke kenmerken”, voegt de deskundige eraan toe, “zoals een lagere zuurgraad, een hoger vetgehalte en een grotere beschikbaarheid van voedingsstoffen”.

3. Zijn de supermarkten ook goed?

In supermarkten vind je kazen van uitstekende kwaliteit, maar Het is belangrijk om de informatie op de verpakking te lezen. Deze omvatten de gebruikte bacteriestammen, de mogelijke aanwezigheid van , het thermische proces, de oorsprong en de lijst met ingrediënten en allergenen: fundamentele informatie om de consument te begeleiden bij het maken van de beste keuze die het beste bij zijn behoeften past.

4. Hoeveel kaas kun je eten?

Hoewel kazen vanwege hun gehalte aan eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen worden beschouwd als onderdeel van een gezond dieet, is het belangrijk om de consumptie ervan te matigen vanwege hun hoge gehalte aan vetten, vooral verzadigde vetten, en cholesterol. «Volgens de Italiaanse richtlijnen voor gezond eten is het raadzaam om kaas te consumeren bij voorkeur als en niet als aanvulling op een reeds volledige maaltijdof, in gematigde hoeveelheden, met één standaardportie voor belegen kazen rond de 50 gram en voor verse kazen rond de 100 gram».

Bedrijven gaan deze uitdaging aan door producten aan te bieden met een verlaagd vetgehalte of zonder de probiotische werking in gevaar te brengen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het gebruik van probiotische kazen in combinatie met specifieke diëten tegen obesitas of diabetes. «In dit opzicht», voegt de arts toe, «heeft een recente studie dat gesuggereerd de combinatie van probiotische kazen met een caloriearm dieet zou positieve effecten kunnen hebben op het verminderen van het gewicht, de bloeddruk en het risico op het metabool syndroom bij zwaarlijvige patiënten met hypertensie. Deze resultaten duiden op het potentieel van probiotische kazen, niet alleen als voedzaam voedingsmiddel, maar ook als hulpmiddel om de algehele gezondheid te verbeteren, hoewel verder onderzoek nodig is om deze hypothese te bevestigen.”

5. Voor wie zijn ze niet geschikt?

Kazen, inclusief probiotische kazen, zij moeten worden uitgesloten voor mensen die lijden aan melkallergieën. Het geval van degenen die lactose-intolerant zijn, is echter anders: hun consumptie wordt goed verdragen, omdat fermentatie en rijping deze suiker verteerbaar maken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.